#14 Podcast Interview Fabienne Chapot

Onlangs had ik, Margriet Spijksma, het genoegen om Fabiënne Chapot, de oprichtster van het mooie tassen- en schoenenmerk Fabienne Chapot, te mogen interviewen. Fabiënne dacht direct al groot, want FAB (zoals haar bedrijf eerder heette) is niet alleen de afkorting is van haar naam, maar ook van fabulous en heel belangrijk, het is internationaal inzetbaar. Ook bedacht ze direct een symbool, een signature, in de vorm van een hart om haar producten extra herkenbaar te maken.

 

  Uiteraard vraag ik haar of ze altijd al wist wat ze écht wilde. Dat beaamt Fabiënne, in haar antwoord heeft ze het over mentale vrijheid, echte ambitie, sneller groeien, ondernemen in genen en bloed. Bovenal wilde en wil ze haar eigen tempo bepalen. Fabiënne komt uit een ondernemersfamilie, dat is zeker een prettig duwtje in de rug vertelt ze, maar karakter en je echt in hart en nieren ondernemer voelen zijn van belang om echt succesvol te worden.   Fabiënne had na haar afstuderen een prima baan, waar ze naar eigen zeggen haar handen eigenlijk bij dicht had mogen knijpen, maar het ze werd er niet happy van. Op vakantie met haar moeder zat ze i.p.v. vakantie te houden achter haar computer en besefte ‘blijkbaar moet ik dit doen, want dit is wat ik gewoon dag en nacht kan doen. Dat was heel duidelijk, geen twijfel mogelijk’. Dat klinkt alsof ze direct precies wist wat ze wilde en wist dat ze het groot ging opzetten. Ik vraag haar of dat beeld klopt. Fabiënne vertelt dat ze meer het type is dat zich erin stort. Ze beschikte over doorzettingsvermogen, karakter en over een duidelijk idee. Na acht maanden was ze erachter dat ze een accessoire label met leer ging opzetten.   Ze houdt niet van ondernemingsplannen, rapporten of jarenlang vooruitplannen ‘je weet niet precies waar je volgend jaar gaat zijn. Het belangrijkste is dat je alles geeft’.

 

Fabiënne vertelt over hoe ze haar business opstartte en hoe mensen af en toe kritisch reageerden, maar door haar zelfvertrouwen weerlegde ze dat ‘er zijn ook heel veel mensen die wel zijn gelukt, ik denk dat ik daarbij hoor, dus ik ga door. Natuurlijk zijn er wel momenten dat je het even spannend vindt, maar ik dacht ook als het echt mis gaat, waar sta ik dan, ik kan nog ademen, ik heb een universitaire studie gedaan, het komt wel goed’. Ook over de financiën maakte zij zich geen zorgen. Het is een kwestie van vooraf bepalen hoe lang erover zal doen om het terug te betalen.   En dan zijn de producten geproduceerd en moet je de wereld in ‘ik ging letterlijk op mijn fietsje met mijn spulletjes langs mijn favoriete winkels en dan ging ik het gewoon verkopen’. Fabiënne vertelt over haar enthousiasme, de gun-factor en het heel laagdrempelig maken voor bedrijven om haar producten te kopen. Beluister de podcast om precies te horen hoe Fabiënne dit aanpakte ‘Ik denk heel vaak, als ik klant ben, wat zou mij dan over de streep halen’.   Het begon klein, maar ondertussen is FAB een groot internationaal bedrijf dat geleid wordt door de kernwaarden van Fabiënne; vrouwelijk, stoer, fun, kleurrijk en vrolijk. Ook past het bij haar karakter om een A-merk te zijn welke uitgebreid gaat worden met een nieuwe droom; een FAB-kledinglijn. Uiteraard gaat ook dit in het ondertussen bekende hoge tempo van Fabiënne. Fabiënne ziet haar bedrijf ook niet als werk ‘ik ben gewoon mijn ding aan het doen’, wat ook nog prima te combineren blijkt te zijn met het moederschap. De sleutel is focus en goed plannen.  

 

We krijgen nog een aantal zeer krachtige tips te horen, omtrent mensen om je heen verzamelen die je energie geven en ‘je moet in ieder geval niet met onzin bezig zijn’. De belangrijkste tip voor vrouwen die het anders willen gaan doen is ‘je maakt zelf de beslissing in je leven. Je kan morgen stoppen’. Schrijf de worst case scenario uit wanneer je zou stoppen met die baan die je zo erg vindt en dan kom je er achter dat het helemaal niet zo erg is. ‘Blijven hangen in een baan die je niet leuk vindt is überhaupt geen optie, dus stap er gewoon uit’.   Mijn tas is er een van FAB, al mijn cursisten ontvangen een FAB purse bij de training en na dit interview ben ik nog meer fan van Fabiënne. Wat een inspirerende vrouw. Veel succes met haar tips in deze podcast!  

 

Wat ga je ontdekken in deze veertiende podcast?  

 

  • Karakter en je echt in hart en nieren ondernemer voelen zijn van belang om echt succesvol te worden.
  • Bepaal wat de consequenties zouden zijn wanneer het wel mis zou gaan, dat geeft je vertrouwen.
  • Je krijgt meerdere ondernemingstips wanneer je producten verkoopt.
  • Je moet alles geven en in ieder geval niet met onzin bezig zijn.
  • Blijven hangen in een baan die je niet leuk vindt is überhaupt geen optie.

  [smart_track_player url=”http://traffic.libsyn.com/fablife/MSP-014.mp3″ social=”true” social_twitter=”true” social_facebook=”true” social_gplus=”true” ]

Wil jij op de hoogte blijven van mijn nieuwe podcastafleveringen! Abonneer je dan GRATIS op mijn kanaal!

 

Abonneer je gratis via iTunes! Abonneer je gratis via Android!