#18 Podcast Albert Sonnevelt

In deze achttiende podcast interview ik, Margriet Spijksma, de inspirerende Albert Sonnevelt. Albert is psycholoog, oprichter van de Albert Sonnevelt opleidingen, expert in leven zonder stress en coach van vele executives in het bedrijfsleven.

 

Ik ken Albert als een gepassioneerde man; ‘als ik het niet meer kan dan stop ik ermee, zolang ik nog iedere ochtend wakker maak met de vraag ‘wat kan ik vandaag doen om het verschil te maken in de wereld’ en ik krijg er altijd weer een enthousiast antwoord op, dan begin ik weer gewoon de dag’. Op mijn vraag of dat altijd zo geweest is antwoord hij negatief. Op zijn zeventiende overleed zijn vader zeer plotseling in zijn bijzijn. Dit trauma maakte hem zeer onzeker wat zich uitte in stress ‘het goeie nieuws daarin is dat ik mijn hele leven op zoek ben geweest naar antwoorden hoe kan ik weer ontspanning vinden, meer balans vinden in mijn leven, en dat maakt me eigenlijk tegen wil en dank expert van stress en burn-out’.

 

Stress uit zich op heel veel verschillende manieren. Albert vertelt over de klachten die je kan ervaren op mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel vlak. Ook zijn er specifieke kenmerken die mensen ervaren die burn-out dreigen te raken. Wanneer je te veel stress ervaart dan zal je je hierin ongetwijfeld herkennen.

 

Kort nadat Albert zijn vader overleed, bleek zijn moeder ALS te hebben; ‘Eigenlijk was ik op dat moment zover van mezelf verwijderd, of je moet naar een psycholoog of je moet iets anders doen …’. Albert werd een gevierd psycholoog en na tien jaar besloot hij te gaan ondernemen door een opleidingsinstituut op te zetten. Hij groeide al snel uit tot de beste opleider van Nederland. Ik vraag hem of hij altijd al zo groot droomde ‘ja dat is altijd zo geweest. Ik heb het altijd over de drie gebieden waar ik invloed op heb, dat is invloed op mezelf, invloed op mijn directe omgeving, direct daar achteraan komt ook de wereld. Ik kan het nooit los zien van elkaar’.

 

Ook wanneer je zo ervaren bent als Albert heb je nog last van angsten; ‘Ik blijf het nog steeds wel spannend vinden om mensen aan te spreken op gedrag bijvoorbeeld. Daar is geen enkele reden meer voor maar dat voel ik dan zo. Maar aan de andere kant sta ik wel op een podium voor een zaal met 400 mensen. Ik kom op de tv of op de radio. Ik vind het ook heerlijk om een paar keer per jaar iets supers grensverleggend te doen (parachutesprong, de Baron in de Efteling) … Ik denk ook dat angst een prima drijfveer is, maar het moet alleen geen raadgever worden en daar zit het verschil’. Albert vertelt dat hij ondertussen weet dat van de 10 dingen die hij doet er zes mislukken, maar die heb je ook nodig om die vier succesvolle zaken te krijgen. Dat vertrouwen maakt je sterk.

 

Ik vraag Albert of hij meer tips heeft voor mensen die iedere dag met onrust wakker worden en echt willen gaan doen wat ze echt willen. Albert vertelt dat hij meerdere tips heeft! Beluister de podcast om ook hierin zijn krachtige filosofie te horen. Je gaat terug naar je jeugd en je gaat schatgraven ‘in feite doe je dan niet echt iets nieuws, maar krijgt het een andere vorm’. Het heeft te maken met; ‘het recept, de ingrediënten en het vuurtje onder de kookpot’ en met in beweging blijven ‘wanneer je in beweging bent dan ben je ook zichtbaar’.

 

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je deze podcast hebt beluisterd dat je meer wilt weten van Albert. Zijn website albertsonnevelt.nl staat vol met blogs, filmpjes, e-books. ‘Mijn pay-off is leven zonder stress. Je hebt een bepaalde hoeveelheid stress nodig om je te kunnen verhouden ten opzichte van de veranderde omstandigheden, maar wanneer je te veel stress hebt in het leven, dan weerhoud je jezelf van veel mooie dingen die ook in het leven zijn’.

 

Wat een prachtig einde van een inspirerende podcast. Ga hem snel beluisteren om het hele verhaal te horen!

 

Wat ga je ontdekken in de achttiende podcast?

 

  •  Angst is een prima drijfveer, maar het moet alleen geen raadgever zijn.
  • Je hebt invloed op jezelf, op je familie en op de wereld.
  • Niet al je pogingen hoeven succesvol te zijn om toch geslaagd te zijn.
  • Als je niet weet wat je graag wilt, kijk dan eens naar waar je als kind je interesses lagen en naar de periodes in je leven dat je in een positieve flow zat.

 

[smart_track_player url=”http://traffic.libsyn.com/fablife/MSP-018.mp3″ social=”true” social_twitter=”true” social_facebook=”true” social_gplus=”true” ]

Wil jij op de hoogte blijven van mijn nieuwe podcastafleveringen! Abonneer je dan GRATIS op mijn kanaal!

 

Abonneer je gratis via iTunes! Abonneer je gratis via Android!