Margriet Spijksma - Fablife

Authentiek of niet – is dat nog een vraag?!

Lees hier mijn blog

Op mijn kantoor staat een rood ladekastje.Een van de vijf laatjes, het onderste, is een heel speciaal laatje. In dat laatje bewaar ik de dingen die ik van de vrouwen heb gekregen die ik in de afgelopen jaren heb getraind.

Ze stuurden me prachtige kaartjes en ontroerende gedichten, sommige zelf geschreven, met allemaal aardige woorden en mooie verhalen. Ook geboortekaartjes liggen ertussen, van alle nieuwe leventjes die erbij zijn gekomen.

Het laadje barst vol liefde, kracht en positieve energie.

Nu en dan trek ik het laatje open, om gewoon eens stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd.

Ik lees telkens een ander verhaal, maar met eenzelfde strekking.
De vrouwen schrijven hoe dankbaar ze zijn met wat ze nu doen en welke koers ze nu volgen. Dat ze dat van tevoren nooit hadden durven dromen.

En dat ze nu zo blij zijn dat ze steeds bij zichzelf en hun eigen verlangens weten te blijven – wat voor nieuwe banen, liefdes en verhuizingen er allemaal op hun pad komen.

Ik ben daar op mijn beurt zo dankbaar voor!
Niet dat ik mezelf op m’n borst wil slaan – ‘kijk mij nou eens goed zijn’.

Nee, ik ben dankbaar dat ik erin slaag om mijn missie echt te leven. Honderdduizenden vrouwen inspireren om te gaan doen wat ze écht willen. Keuzes maken, stappen zetten en volhouden.

Toch is het laatje voor mij ook een laatje vol verbazing.

Want op heel veel kaarten schrijven vrouwen dat ze aan mij het meest waarderen dat ik ‘zo authentiek’ ben.

En dan weet ik het even niet meer.
Wat bedoelen ze daar precies mee?

Ik ken de oorspronkelijke betekenis van het Griekse woord authentikos: uit de eerste hand. En in het woordenboek vind ik onder meer terug: eigenhandig geschreven of gemaakt, niet vervalst, betrouwbaar. Zoals authentieke (officiële) stukken of een authentiek kunstwerk, dat werkelijk afkomstig van de kunstenaar aan wie het wordt toegeschreven.

Alleen, is dat een compliment?

Mijn hoofd snapt dat de vrouwen mij een compliment willen maken.
Maar mijn gevoel zegt: dat spreekt toch vanzelf! Ik kan toch alleen Margriet zijn, de enige echte?

Natuurlijk weet ik dat je je eigenheid onderweg kunt kwijtraken. Dat anderen het je soms niet makkelijk maken om ‘jezelf te zijn’.

Om een voorbeeld te geven. Toen ik jong was, werd er steeds tegen mij gezegd dat ik niet mocht praten. Terwijl ik juist een praatgraag meisje was, met veel fantasie, en ik legde ook altijd snel contact met anderen.

Maar ik moest stil zijn. Thuis. Op school. Anders kreeg ik straf. Extra huiswerk of heel vroeg naar bed.

Haha! Wat een energie en tijd is erin gestoken om dat ‘uit’ mij te krijgen, zo zonde! Want het lukte voor geen meter om mij stil en bescheiden en volgzaam te krijgen 😊. Mijn familie heeft vast gedacht dat ze mij er een plezier mee deden, dat het ‘voor mijn eigen bestwil was’. Maar helaas.

Want jongens, hou je vast: dit is wie ik ben. Dit is wat ik het allerliefste doe. Met jullie en voor jullie. Op mijn manier. Praten, van betekenis zijn en kennis overbrengen. Dít ben ik. Dít is mijn authentieke ik.

En ja, het heeft me veel tijd, tranen en energie gekost om dit hardop te kunnen zeggen: dit is wie ik ben. Take it or leave it.

Word hondseerlijk tegen jezelf.

Misschien vraag jij je nu af: hoe doe ik dat dan, ‘authentiek worden’.
Beantwoord dan deze vraag maar eens: wat voor persoon ben jij?

Ben je een rustig persoon, of juist chaotisch?
Houd je ervan alleen te zijn of leef je juist op in een groot gezelschap?
Ben je een denker of een dromer of een doener?
(Plus alle nuances daartussenin natuurlijk.)

Wat voor persoon je ook bent – het is allemaal goed – wees die persoon dan ook.

Als jij een rustig type bent, doe je dan niet anders voor.

Wees die geweldige rustige persoon, want precies dát maakt jou woestaantrekkelijk.

Als jij bent wie je bent – grote punt – dan kun je relaxen. Dan hoef je je ook niet druk te maken over wat je baas, je liefde, je kinderen of je buurvrouw ervan vinden.

Dan klopt het, dan ben jij ‘authentiek’, en dan heb je ook de juiste bloedgroep om je heen – op alle terreinen van je leven.

Mark my words.

Mooier wordt het niet.

Plezier,
Margriet