Je bent net een topsporter

Luister hier mijn blog

Je bent net een topsporter

… die raakt soms ook geen bal.

Oh man, ik weet het nog goed. Een paar jaar geleden gaf ik een training. Ik had een heel leuke groep vrouwen opgetrommeld, die enthousiast voor me in het zaaltje zaten. Ik was enorm goed voorbereid. Ik had het draaiboek van begin tot eind uitgeschreven, de locatie tiptop ingericht en de hand-outs geprint, met nog een waardevolle weggever erbij.

Op papier klopte alles

Maar eerlijk gezegd was de dag zelf een fiasco. En als ik er nu aan terugdenk krijg ik weer pijn in mijn buik.

Want ik wilde zo ontzettend graag ‘de perfecte workshop’ geven, dat ik de plank volledig missloeg. Stijf van de stress stond ik voor de groep. Dat was geen ontspannen ‘spanning voor de wedstrijd’. Ik voelde verlammende en forcerende stress waardoor ik bijna stikte. Daardoor kon ik die middag niet overbrengen wat ik graag wilde. Ik kreeg de vrouwen niet mee in mijn verhaal. (Gelukkig heb ik nadien bijgeleerd 😊)

Topsporters noemen het choken

Later ontdekte ik dat topsporters dit fenomeen heel goed kennen. Ze gebruiken hier het woord chokenvoor, dat stikken of smoren betekent. Het maakt dat ze geen bal meer goed raken of niet op snelheid kunnen komen.

Vaak doordat ze op het moment dat ze moeten presteren, denken in plaats van doen. Ze denken over hun techniek, over hun tegenstander, over hun trainer. Dat haalt ze uit hun concentratie en zorgt er ook voor dat ze het contact met hun motivatie, hun innerlijke vuur kwijtraken. Waardoor ze veel minder goed presteren dan ze kunnen.

Ik zag het laatst ook bij een kandidaat in The Voice of Holland. Ze zong prachtig en haar timing was perfect. Maar er miste iets. Ik kon er zelf niet precies de vinger op leggen. Maar een jurylid zei dat hij haar bezieling miste. En dat was het precies. Haar ziel en zaligheid lagen er niet in. Waarschijnlijk wilde ze het – net als ik eerder – zo graag heel goed doen, dat ze zichzelf in de weg zat.

Je gaat choken als je over feiten of techniek gaat nadenken

En dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. Je bent dan ook niet aantrekkelijk voor anderen. In de meeste gevallen stoot het zelfs af. Je ‘wint’ niet.

Met aantrekkelijk bedoel ik niet: mooi of sexy. Nee, ik bedoel letterlijk: aan-trekkelijk. Dat je zichtbaar bent en anderen als vanzelf naar je toe trekt.

Natuurlijk is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op wat je gaat doen. Maar op het moment zelf is het belangrijk om dat los te laten en dicht bij je gevoel te blijven. Dan blijf je in de flow en word je woest aantrekkelijk.

Daarom is doen wat je echt wilt ook zo mooi!

En zo kostbaar in het leven. Doen wat je wilt, waar je echt van houdt, zorgt ervoor dat je boven jezelf uitstijgt en topprestaties levert. Wat mij betreft de enige manier om echt gelukkig te worden.

Heb jij ook – misschien al jaren – het gevoel dat je aan het choken bent in je leven? Dat je het vuur in jezelf helemaal niet voelt, puur omdat je niet weet wat dat voor jou is? Je weet niet wat je wilt? Tijd voor actie, zeg ik.;) Ik help je graag. Exclusief voor vrouwen die willen stoppen met uitstellen, die willen stoppen met klagen en die NU willen weten wat het is wat ze écht willen.

Plezier vandaag,
Margriet