Eerlijk zeggen: vind jij je werk leuk?

Luister hier mijn blog

Lange tijd had ik een bloedhekel aan mijn werk.

Ik heb ik-weet-niet-hoeveel baantjes versleten. Ik heb gewerkt voor uitzendbureaus en re-integratiebureaus, in winkels en in cafés. Ik heb talloze kantoren en werkplekken van binnen gezien.

Elke keer als ik ergens begon, dacht ik: nu wordt het leuk! En het was ook leuk. In het begin tenminste. Maar na verloop van tijd sloeg toch altijd weer de verveling toe. De frustratie. Collega’s die het toch achter hun ellebogen bleken te hebben. Chefs die liever zélf haantje de voorste waren dan dat ze mijn kwaliteiten zagen.

Werk dat in de eerste maanden nog een uitdaging was. Maar dat al snel boooooring werd als ik het eenmaal onder de knie had. En wanneer ik een of ander proces wilde verbeteren of veranderen, was er altijd wel een chef of collega die daar een stokje voor stak.

Als het eenmaal zover gekomen was, ging ik op zoek naar ander werk. En dan speelde zich bij ons thuis (ik en mijn vorige partner) steevast het volgende tafereel af. Het staat zelfs op de achterflap van mijn boek. Wacht, ik pak het er even bij:

Al die jaren wist ik niet wat ik wilde qua werk en ik was voortdurend aan het jobhoppen. Gek werd Marcus daarvan, net zo goed als ik. Dan stond ik huilend om zijn goedkeuring te vragen om ergens ontslag te nemen. ‘Ja,’ zuchtte hij dan. ‘En de hypotheek dan?’

Ach, omdat ik een goed diploma had, vond ik altijd snel nieuw werk.

Maar ondertussen kriebelde het diep vanbinnen alsof er een kleine kolonie mieren woonde. En die mieren riepen omstebeurt: Ik wil iets voor mezelf! Ik wil doen wat ik zelf leuk vind! Ik wil doen wat ik het liefste wil!

Wat dat was, wist ik niet. Geen idéé wat ik wilde doen.

Maar ik wist wel dat in en uit loondienst gaan me ontzettend veel energie kostte. En dat werken voor een baas zeg maar niet echt mijn ding was.

Dus tussen het jobhoppen en klagen over mijn werk en de dramaqueen uithangen, deed ik ook nog iets anders.

Om de zoveel tijd schreef ik me in bij de kamer van koophandel. Ik wist namelijk zeker dat ik een bedrijf wilde beginnen. Ik ging er steeds helemaal in op. Ik liet logo’s maken, bekeek bedrijfspanden, sprak met mensen die iets voor me konden betekenen, kocht zelfs spullen in.

Wat voor bedrijf, hing een beetje af van mijn mood van dat moment. Het varieerde van een online shop in borduurspulletjes tot een coachingbedrijf voor gestreste professionals of iets anders vaags. En alles daartussenin.

Geen van die bedrijven is van de grond gekomen. Nu weet ik dat dat kwam omdat mijn hart er niet in zat; het was gewoon niet wat ik het liefste wilde doen. Ik probeerde maar wat, spontaan en niet-gefocust. En hield ermee op zodra ik de eerste beer op de weg zag.

(Pff, als ik er zo aan terugdenk … wat een verloren tijd, wat een verloren energie! Als ik maar eerder geweten had wat ik wilde en daarvoor had durven kiezen … Wat had ik dan allemaal wel niet bereikt kunnen hebben?!)

Uiteindelijk is het goed gekomen met mij ☺. Er kwamen de juiste mensen op mijn pad, die belangrijke inzichten gaven over mezelf (en naar wie ik eindelijk! ging luisteren). Ik leerde dat er altijd apen op je schouders en beren op de weg zullen zijn. Je onzeker voelen? Ook dat zal gebeuren.

Maar als je eenmaal echt weet en doorvoelt en doortrokken bent van wat je het liefste wilt doen – dat dat echt vanuit je hart komt – dan kan je droom écht uitkomen. Net als bij mij.

Wil jij iets anders, iets dat je niet kunt vinden in loondienst?

Wil jij graag een eigen bedrijf waarin jij je talenten en passie kwijt kunt? Misschien ken je vrouwen in je omgeving die er vol voor gaan. Misschien denk je af en toe: dat zou ik ook wel willen. Ik zeg: stop met dromen, gá ervoor. Ga voor jezelf!

Plezier!

Margriet