Margriet Spijksma - Fablife - MacBook - Keuken

Heb jij het of heb je het niet?

‘Ik weet precies wat ik wil. Maar voor letterlijk álles wat ik graag wil, heb ik geld nodig. Geld dat ik niet heb. En daarom verandert er niets in mijn leven.’

Komt deze gedachte je bekend voor? Als jij het gevoel hebt dat je vastzit in je verlangens, heb ik een verhaaltje voor je.

Sabine zit in mijn programma Level 7. Laatst vertelde ze dat ze ontzettend graag naar een concert van haar idool wilde. Ze is al jaren gek van Justin Timberlake en omdat hij ein-de-lijk in Londen optrad, moest ze er persé heen. Maar ze had geen geld! De kaartjes waren natuurlijk in rap tempo uitverkocht en er waren alleen nog maar een paar dure kaartjes over. In tránen was ze, want ze had geen idee waar ze het geld vandaan moest halen.

Iedereen om haar heen wist dat zij zo ongeveer zijn grootste fan was. Ze sprak vaak over het plezier dat ze aan zijn songs beleefde en ook dat een bepaald nummer haar altijd zoveel troost gaf.

En binnen no-time hadden ze het geld voor haar bij elkaar gelegd. Dankzij haar ouders, vriendinnen, ooms en tantes en een paar anderen die het haar gunden, kon ze naar haar droomconcert. Helemaal hysterisch blij kwam ze terug, om iedereen een dikke kus te geven voor dat prachtige cadeau.

 

Word aantrekkelijk in wat je echt wil

Wanneer jij iets heel graag wil, laat andere mensen dan voelen dat dit is wat je wil. Sta erop.

Want weet je wat er gebeurt wanneer je de jas aantrekt van ‘ik heb geen geld, dus ik kan het niet betalen’? Dan maak je een slachtoffer van jezelf. En slachtoffers zijn – sorry – geen fijn gezelschap. Ik zeg: cut that crap. Gewoon niet doen. Niet zeggen: ‘Ik ben zielig, want ik heb geen geld’. Nooit.

Wat je beter kan doen, is denken: ‘Oké, dit wil ik heel graag. Hoe maak ik dat mogelijk voor mezelf?’ Je hebt een bepaald doel voor ogen en er is een weg om daar te komen. Er zitten hobbels op die weg. Eén van die hobbels is geld. Maar even serieus: zal geld jou weerhouden om te bereiken wat je echt wil? Daar is geld toch niet belangrijk genoeg voor?

Er zijn altijd manieren om aan geld te komen. Geld ís niets. Geld komt en geld gaat. In het ergste geval verkoop je de boel. Je huis. Je auto. Je designer tas. Ik meen het. Waarom zou je op safe blijven leven als het je doodongelukkig maakt?

 

Soms voel je dat je ‘ja’ moet zeggen

Een paar jaar geleden was ik echt uitgekeken op het bedrijf dat ik toen had. Het had niet uitgepakt zoals ik het wilde en zoals het voor mij belangrijk was. Het bedrijf (en ik ook trouwens) was helemaal afgegleden naar alles wat ik niet wilde. Daarom deed ik het van de hand – echt voor een schijntje, ik ging er enorm mee het schip in.

Ik wist dat ik voor mijn volgende stap een investering in mezelf moest doen. Maar dat geld had ik op dat moment dus niet. Toch voelde ik dat ik ‘ja’ moest zeggen. Ik zou wel zien hoe ik eraan kwam.

Het mooie is dat toen ik ‘ja’ zei het geld er plotseling wás. Dit verhaal vertel ik vaak tijdens mijn trainingen. Inmiddels kan ik wel een boek schrijven over alle klanten bij wie het ook zo is gegaan. Soms moet je gewoon even je neus dichtknijpen voordat je met je ogen dicht het diepe inspringt. En weer proestend boven komt.

 

‘Als dit niet lukt, wat dan?’

Stop! Want zodra je iets als je laatste strohalm gaat zien, wordt het een drama.

Kijk ernaar als datgene wat je graag wil. Echt, in dat ‘ik wil’ zit al het verschil. Als je het zo doet, gaat er iets veranderen. Misschien is er wel iemand die het jou van harte gunt. Wij vrouwen zijn zo goed in hulp geven aan anderen. Hoe zou het voor jou zijn als jij zélf eens een hulplijn zou vragen?

 

Make it happen!