IN 3 STAPPEN
EEN BAAN VINDEN DIE
BIJ MIJ PAST

het wad zwart wit

‘Als je een baan hebt die niet bij je past, dan weet je dat’

Dat is misschien niet altijd te verklaren, want je bent gediplomeerd voor die baan, je blij bent dat je een baan hebt, dankzij de baan kan je je rekeningen betalen en ga zo nog maar even door. Nee, dat is allemaal waar en toch weet je dat hij niet bij je past.

Net zoals je hoofd het goed kan blijven praten dat je een partner hebt met veel geld, hij/zij zeker ook lief is, het beste met je voor heeft, je in ieder geval ook niet alleen bent.
Maar toch… je voelt het.
En gevoel liegt niet.

Bij mij ‘sprak en spreekt’ mijn gevoel met name in rust.
Ik heb vele banen gehad die niet bij mij pasten. Op donderdag voelde ik dat huppeltje al in mijn buik dat het bijna weekend was. YES! Weer even niets. In ieder geval niet naar die baan waar ik een soort ‘toneelstuk’ opvoerde.

Ik deed alsof ik het leuk vond, maar mijn hele lijf schreeuwde ‘neeeee’. Ik drukte dat gevoel heel sterk weg - och man, ik kan dat zó goed, mijn gevoel wegduwen en daarmee dus mezelf in de steek laten - in de overtuiging dat ik me niet zo moest aanstellen. Ik moest ook eens blij zijn met wat ik heb, zo meende ik. Mijn omgeving bevestigden dit ook, want: ‘wat had ik het toch goed!’ Dan voelde ik me ook nog eens schuldig. En zo bleef ik nog langer bij de baan waar ik allesbehalve gelukkig was.

Op zondagavond was het feest om ‘vrij’ te zijn en ‘vrijheid’ te hebben weer voorbij. De volgende dag moest ik weer. Heel eerlijk; er waren zelfs ochtenden dat ik wakker werd en hoopte dat ik niet fit zou zijn. Dat was helaas zelden zo, dus hup de schouders er weer onder. Niet zeuren. Mijn collega’s waren toch leuk? Zo praatte ik voor mezelf alles goed waarvan ik van binnen zo haarzuiver wist dat het fout zat.

Ik maakte wel stappen om te ontdekken welke baan dan wel bij mij zou passen. Ik denk dat ik zeker 3 of 4 loopbaancoaches heb gehad (natuurlijk wel betaald door de werkgever, want het was niet mijn schuld dat deze baan niet bij mij paste). Meerdere carrièretesten en assessments heb ik gedaan. Ik heb een opleiding binnenhuisarchitectuur gevolgd, NIMA A en B, projectmanagement, een cursus psychologie en nog een aantal die ik niet eens meer kan herinneren. Een greep hoop die ik ondernam om gelukkig te worden in een baan.

Of zou het voor mij gewoon niet weggelegd zijn? Deed ik echt te moeilijk, was ik zo moeilijk?

Alle pogingen, dat zag ik toen niet, liepen uit op een dood spoor. Nu logisch, want allemaal waren het pogingen waarin ik het buiten mezelf zocht. Een uitslag van een test, een diploma of het advies van een loopbaancoach zou mij nooit gelukkig kunnen maken. Ik moest zélf gaan ontdekken wat ik nou echt wilde.

DE DRIE TIPS DIE MIJN WERKENDE LEVEN HEBBEN VERANDERD:

  • Ik ben gestopt rekening te houden met de praktische zaken. Daarmee bedoel ik dat ik voor de realdeal ben gegaan. Niet meer: max 30 km van huis, minimaal € 2800,- bruto verdienen, vrijheid, mogelijkheid om parttime te werken en vul zelf maar in. Nee, ik ben helder gaan maken voor mezelf waar ik van hou. Stel jezelf de vraag: Hoe doe je wie je écht bent? Wat doe je het allerliefst?
  • Kijk niet naar je cv. Die hielp mij alleen maar naar de volgende baan die ik niet wilde. Ik werd tenslotte aangenomen op de diploma’s en werkervaring waar ik niet gelukkig van was geworden. Het feit dat ik een cv heb, maar niet ben, heeft mijn hele werkende leven zó veranderd. (Niemand vraagt mij overigens ooit naar mijn diploma’s of cv: wat een vrijheid is dát!)
  • Ik voelde veel ambitie, ik wilde echt voor iets gaan, ik wilde voelen hoe het is dat je uit jezelf haalt wat erin zit. Ik heb van dat gevoel mijn hoogste prioriteit gemaakt. Ik haal er nog elke dag alles uit. En die vervulling, ik kan het je niet uitleggen! Ik neem geen genoegen meer met ‘best leuk’. Nee, ik wil thuiskomen en mijn man een dikke high five geven, zo leuk was mijn dag. Het blijven ronddraaien – in mijn geval meer dan 10 jaar – op een rotonde, waar steeds de uitkomst weer een teleurstelling was. KLAAR! Ik weet nu als geen ander hoe je nooit de baan krijgt die bij je past. IK, ik moest veranderen. Ik moest ‘ja’ zeggen tegen mezelf en het gevoel dat dit het niet was en heb de juiste mensen gezocht om te weten en te ontdekken waar mijn gevoel ja zei.

Maak het niet te ingewikkeld. Probeer deze 3 stappen eens 7 dagen voluit te doen. Echt, ik beloof je: je knapt ervan op. Alles in je leven knapt ervan op. Ga ontdekken en doen wat je echt wilt.

Mooier wordt het niet. HIGH FIVE!

Plezier en liefs,
Margriet

Wil jij ontdekken wat je écht wilt?

Speel samen met honderden andere vrouwen mijn spel Level 7. Neem eens een kijkje op mijn LEVEL 7 pagina. Je ontvangt t/m 22 april 60% korting én we gaan elkaar live ontmoeten. Na deze datum gaat de prijs 772 euro omhoog.

mockup margriet zonder prijs