Margriet Spijksma - Fablife

Je passie vinden? Zó simpel!

Luister hier mijn blog

Jij kent ook vast iemand die helemaal goed in d’r vel zit. Die precies doet wat ze wil en echt haar passie volgt. Of ze nu een taartenwinkel heeft, lifecoach voor gestreste moeders is of anderen helpt zich weer fit te voelen: stiekem ben je een beetje jaloers op het gemak waarmee ze alles doet en hoe gelukkig ze is.

Ik was dat vroeger tenminste wel. Ik had geen idee wat mijn ‘passie’ was. Wat IK wilde, was al jaren ondergesneeuwd. Hoe moest ik daar in hemelsnaam achter komen? Maar gelukkig heb ik het intussen gevonden. En ik kan je vertellen dat het helemaal niet ingewikkeld is om je passie te ontdekken. Wél dat er niets fijner is dan leven volgens je passie.

Ook jij hebt een passie

Eerst wil ik graag een misverstand uit de weg helpen. Je weet dat ik vrouwen train om te gaan doen waar ze echt van houden. We praten daarom ook vaak over wat hun passie is. Sommige vrouwen geven aan dat ze gewoon echt geen passie hebben.

Onzin, zeg ik dan, iedereen heeft een passie. Sommige vrouwen hebben er zelfs meer dan een. Dat je het nu toevallig niet meer weet of het contact ermee verloren bent, zegt helemaal niets. Ergens diep in je sluimert en fonkelt een vuurtje, dat erop wacht om ontdekt te worden.

Je passie ligt niet ergens aan de horizon

Vaak maken we zaken ingewikkelder dan ze zijn. Zo is het ook met het uitvinden van waar je hart in de fik gaat. Dat is niet iets dat ergens buiten jou ligt. Het ligt gewoon hier, heel dicht bij jou. Je hoeft er niet voor op reis, je hoeft er niet voor in retraite.

Kijk eens terug naar vroeger

Wat vond je als klein meisje leuk om te doen? Hoe bracht jij je vrije woensdagmiddagen door? Ging je met een boekje in een hoekje zitten? Ging je buitenspelen met vriendinnen of liever binnen knutselen?

Het kan zijn dat je denkt: dat is toch een gepasseerd station, wat ik vroeger leuk vond heeft niets te maken met wat ik nu als volwassen vrouw leuk moet vinden.

Mijn advies is om toch te kijken wat er voor jou inzit. Doe dat boek van je jeugd nog eens open. Want het gaat over jou! Jij was dat meisje vroeger en ze zit nog steeds IN je.

Troetelbeertjes kijken

Dat is wat ik als kind het allerliefste deed. Ontzettend lieve knuffelbeertjes met elk een eigen kleur, die niets liever wilden dan magie in de wereld brengen. Je had Knuffelbeertje, Wensbeertje, Lachbeertje en nog een paar. Ik was verslaafd aan ze. Zó lief!

En het is nog steeds mijn passie: ooit heb ik besloten dat ik zelf een troetelbeertje wilde zijn. Ik wil de wereld mooier maken, op mijn manier.

Dus ook zoiets raars als een tv-programma waar je graag naar keek, kan je iets vertellen over je passie. Waar gingen jouw ogen vroeger van glimmen?


Vind je passie, maar zoek het niet

Zoekers vinden niet. Misschien vind je dit raadselachtig klinken. Maar eigenlijk is het heel simpel. Als je echt gaat zoeken, vernauwt je blik zich en kijk je eroverheen. Je kunt van tevoren niet zeggen waar je het moet zoeken en waar je het gaat vinden.

Het enige wat je kunt doen is je ervoor openstellen. Spreek met jezelf af dat je het wil vinden. Want wat je aandacht geeft, groeit.


Wat wil je wél?

Vandaag draag ik een mohair trui, in een zachtgrijze kleur. Ik draag het omdat ik ervan hou, omdat het mijn lievelingstrui is. Anders had ik het niet aangetrokken. Er hangen zát andere items in mijn kast, mooi en duur, maar daar had ik vanmorgen geen zin in. Deze moest het zijn.

Als jij jezelf blijft wijsmaken dat je geen passie hebt, schenk je juist aandacht aan items die je niet wil. Je moet het omdraaien. Wat wil je wél?

Schrijf dat op. Schrijf alles op waar je van houdt. Alles. Ook al denk je dat het er niet toe doet dat je van pure chocolade met een vleugje mint houdt. Dat heeft er juist wel mee te maken. Blijkbaar heb je een passie voor mint chocolade en zo kom je steeds dichter bij wat je echt wil. Omdat je jezelf toestemming geeft om ervan te houden.

Heb jij bijvoorbeeld een passie om mensen te helpen, waar gaan je ogen dan van glimmen? Wie wil je helpen? Waarmee? Wat herken jij in die mensen? Waar loopt je hart van over? Hou je van Italië? Wat is dat precies? Zit ‘m dat in het eten, de geschiedenis, de mensen?

Als je goed kijkt, zul je overal antwoorden vinden. Op de meest onverwachte plekken.

Fijne ontdekkingsreis!

Plezier!

Margriet