Margriet Spijksma - Fablife

Kleurt jouw familie nog steeds je leven – of doe je dat zelf?

Luister hier mijn blog

Vandaag wil ik het met je hebben over een onderwerp dat mij enorm raakt: familie.

Ik heb het wel vaker aan je verteld: ik ben nu ontzettend gelukkig. Ik leef mijn dromen en ik ben helemaal vol van mijn geluk en mijn succes. Dat is echter niet zoals ik ben opgevoed. En ik heb me pas veel later gerealiseerd dat je zo’n boodschap van je familie lang met je meedraagt. De woorden die tegen je gezegd zijn, kleuren je leven nog heel lang en bepalen ook je beslissingen. 

Mijn broers bijvoorbeeld waren alle twee hartstikke slim en intelligent. Ze werden opgevoed om ambitie te hebben, geld te willen verdienen en vooruit te komen. Die gingen dus studeren aan de universiteit. Voor mij vonden mijn ouders hbo genoeg. 

Nu is er natuurlijk niets mis met een hbo-opleiding! Laat dat gezegd zijn, ik heb grote bewondering voor alle vrouwen die zo’n studie achter de kiezen hebben. Ik wil hier alleen het verschil in benadering van mij en mijn broers aanstippen.

Ik mocht mijn vervolgopleiding doen aan de hogeschool voor toerisme in Breda. Lekker veelzijdig, ben je leuk bezig en heb je straks ook nog een diploma – ik hoor het mijn moeder nóg zeggen. Dan krijg je een leuke vaste baan en vast ook wel een leuke vaste relatie. Dat was de definitie van ‘succesvol en gelukkig zijn’ volgens mijn ouders. En ik heb die definitie lang met me mee gedragen – ook al stootte ik elke keer keihard mijn hoofd.

Heel lang heb ik de overtuiging gehad dat ik niet mijzelf mocht zijn. Wie zat er nou te wachten op mij, Margriet? De vraag bij ons thuis was altijd: wat wil je worden, niet: wie ben je. 

Vroeger was ik een prater (nog steeds 😊 – ik vind het heerlijk om voor een groep te spreken en kan úren met m’n vriendinnen kletsen, over relaties, het moederschap en alle andere dingen die het leven zo mooi maken.). Mijn familie was streng gereformeerd. Alleen de bijbel vertelde de waarheid. Alle andere dingen waren onwaar. Dus bij ons thuis was praten over jezelf en je behoeftes en verlangens, not done. Bij ons thuis mócht je niet praten, en zeker niet over wat er echt speelde. Dat hoorde niet, daar praatte je ‘nu eenmaal’ niet over. 

Op dit moment is het zo dat mijn familie mij niet meer wil zien 

Natuurlijk vind ik het pittig dat ik mijn moeder niet meer zie en spreek. Zeker nu ik zelf moeder ben geworden. Bijvoorbeeld dat ik haar niet zie met kerst. Of wanneer mijn zoontje voordat hij gaat poepen blij roept: daar komt-ie! Zo’n moment – hoe plastisch ook – wil je natuurlijk ook met oma en opa delen! Maar dat kan nu dus niet. 

Ik heb hier wel van geleerd

Het mooie is dat ik hier van geleerd heb dat ik zelf alles uit het leven moet halen. Niemand anders kan dat voor me doen. Het maakt niet uit wat voor shit ik allemaal heb meegemaakt – ik kan het alleen zélf doen, ík ben verantwoordelijk. 

Mijn ouders zijn inmiddels op leeftijd. Straks gaan ze dood. Ik heb me vaak afgevraagd of ik alles tegen ze gezegd heb wat ik zou willen zeggen. Het antwoord is: ja. In mijn hoofd heb ik me volledig uitgesproken. Ik heb verteld dat ik van ze hou, en dat ik het heel jammer vind wat er gebeurd is. Er zit geen enkele wroeging meer bij mij. Ik geloof oprecht dat de rust die ik nu ervaar zwaarder weegt dan het verdriet dat ik er soms over voel. En dat ik nu zo gelukkig ben is niet ondanks mijn verleden maar dankzij mijn verleden – zo voel ik dat echt.

Ik hoop met heel mijn hart dat zij net zo gelukkig zijn als ik. Ik hoop dat ze ook het gevoel hebben dat alles gezegd en uitgesproken is. Dat het zo goed is. 

Soms zit je nu eenmaal niet in elkaars spoor

Ik deed de dingen anders dan zij. Ik deed andere dingen dan zij. Bij hen mocht of kon ik niet mijzelf zijn. En als dat zo is, moet je ermee ophouden. Toch zal ik nooit iemand adviseren om te breken met haar familie. Want het is wel zwaar. 

Wat ik je wel wil meegeven is dit. We komen alleen en we gaan alleen. Als jij jezelf bent, is dat niet egoïstisch. Je wordt er alleen maar rete-authentiek van! En woest aantrekkelijk 😊

Wil jij zelf je leven kleuren – en dat niet door je familie laten doen?

Dan is het superbelangrijk dat je vanaf nu stopt met nadenken over wat je wilt. Je mag alleen nog maar nadenken over waar je van houdt. Doe dat maar eens: eerst denken aan wat je wilt en daarna denken aan waar je van houdt. Voel je het verschil? Willen doe je met je hoofd, houden van zit in je hart.

Als je eenmaal weet waar je van houdt, kies daar dan ook altijd voor. Voor mij is dit begonnen met illy koffie. Ik besloot om nooit meer iets anders te drinken – alleen nog maar die heerlijke illy. Het lekkere is: als je zo’n besluit neemt, vallen alle andere opties weg, Daarom is doen waar je van houdt ook veel beter dan ‘je passie volgen’! 

Wat er ook gebeurt: iedereen vindt wel iets van je. Je doet dit of dat, en iemand heeft wel een mening over je. Mijn advies: gewoon naast je neerleggen en ook niks terug-vinden. Jij hoeft alleen iets van illy koffie te vinden (of van iets anders waar je van houdt) en daar met hart en ziel voor te gaan. 

Wat er vroeger ook gebeurd is – ik ben gestopt met achteruitkijken. Het enige waar ik aan denk is wat mijn volgende stap is. Als jou dat ook lukt, heb je goud in handen.