Margriet Spijksma - Fablife - Niet betreden - Grenzen

Sta jij voor jouw grenzen?

Maak kennis met Roos, een van de supervrouwen uit mijn programma.

Ik sprak haar een tijdje geleden, toen ze er even helemaal doorheen zat. Ze was moe en had er geen zin meer in. Het liefste wilde ze met alles stoppen. Ze was teleurgesteld in iedereen en vooral in zichzelf.

Wat was er aan de hand.

Nou, dat wilde ze me heel graag vertellen en ze stortte een enorme klaagzang over me uit.

Over haar ex die alles verkeerd had gedaan en nog steeds alles verkeerd deed.
Over het nieuwe huis waarmee ze niet blij is en waarin ze nooit gelukkig zal worden.
Over haar vriendinnen die niks van zich laten horen.
Maar vooral over haar ex die nog steeds bepaalt wat zij doet.
En dat het geen wonder is dat het haar maar niet lukt om ook maar iets van de grond te krijgen.

‘Natuurlijk wil ik het graag anders,’ zei ze, ‘Maar hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik heb altijd alles voor hem gedaan. Soms voelde ik wel dat ik het eigenlijk niet wilde, maar dan deed ik het toch. Ik weet niet hoe ik dat kan veranderen.’

Ik was ooit ook zo’n dramaqueen

Au! Dit was echt zo herkenbaar voor mij.

Ken je mijn boek F*cking Fantastic? Daarin vertel ik over mijn jarenlange relatie met iemand die voortdurend over mijn grenzen heenging. Me bedroog. Niet één keer, maar tientallen keren. En ik wilde het niet zien. Ik bleef en gaf hem stiekem de schuld van alles wat er mislukte in mijn leven. Ik heb hier zó mijn lessen geleerd dat ik blij en dankbaar ben voor alle vrouwen die ik hiermee mag helpen.

Ik zie zo vaak dat vrouwen hun grenzen gewoon totaal overboord hebben gegooid. Die vrouwen die bijna niet meer bestaan. Die alles doen voor de lieve vrede (wat dat dan ook mag zijn). Die zo’n uitstraling hebben van ‘let maar niet op mij’. En niemand lét ook meer op ze. Met als gevolg dat ze moe zijn, en verdrietig.

Dus had ik goed nieuws voor Roos

‘Weet je wanneer hij over je grens heen gaat?’ vroeg ik Roos.

‘Geen idee, ik voel allang niet meer waar mijn grenzen liggen. Ik heb echt geen idee meer wat ik zelf wil,’ zei ze snikkend.

Toen ik haar vertelde dat dat goed nieuws was, keek ze me met grote verschrikte ogen aan: ‘Huh, goed nieuws?!’

Goed oefenmateriaal

Absoluut, zei ik. Kijk, je hebt echt waanzinnig goed oefenmateriaal bij de hand. Daarom wil ik je vragen om als je morgenochtend wakker wordt, meteen twee dingen te doen waar je heel blij van wordt – dus voordat iemand of iets ertussendoor fietst.

Bijvoorbeeld eerst een lekker bakkie voordat je gaat douchen. En eerst mediteren voordat je eronder springt. Gewoon twee heel kleine dingen die je fijn vindt.

Zo train je jezelf om te zien en te voelen wat belangrijk voor je is, en daar ook voor te gaan staan. Want hoe vaker je doet wat jij zelf fijn vindt, hoe makkelijker het voor je wordt om dat ook echt te gaan doen. Dus als iemand je na een tijdje vraagt om eerder te douchen zodat hij nog even kan blijven liggen, doe je dat gewoon niet. Want jij wilt doen wat jij wilt. (Zonder egoïstisch te worden natuurlijk!)

Roos begreep precies wat ik bedoelde. Hoewel ze het wel moeilijk vond om iets te bedenken wat ze heel graag wilde. Maar ik hield haar voor dat ze het gerust heel klein mocht houden. Uiteindelijk bedacht ze dat ze eigenlijk wel gewoon in haar pyjama wilde ontbijten, en zich niet eerst helemaal wilde opdirken. En ze wilde wel verse jus. Bam! Mooier wordt het niet, zei ik tegen haar. Doen!

Weten en doen waar je van houdt, geeft grenzen

Vroeger (héél lang geleden 😊) mocht je bij de grens tussen Nederland en België je paspoort laten zien. Je moest eerst laten zien wie je was, dan pas mocht je verder.

Mijn grenzen zie ik ook als een soort grensposten. Alleen laat ik daar niet mijn identiteitsbewijs zien, maar mezelf. Aan mijn grenzen leer je mij kennen. Mijn karakter. Dat wat mij mij maakt, Margriet.

Dit wel, dat niet.
Wel illy koffie, geen Douwe Egberts.
Wel lekker hard werken, maar nooit ’s avonds.
Punt.

Door aan te geven wat je wilt en niet wilt, geef je je grenzen aan. Dan weet de ander dat en dat is oké. Jij hebt een grens en blijft bij jezelf. En hoe meer je dit doet in alles, des te aantrekkelijker je wordt. Woest aantrekkelijk zelfs.

Wat zijn de stappen die jij vandaag zit om je grenzen aan te geven?

Plezier!
Margriet

EXTRA: Wil jij actie om meer uit je leven te halen?

1. Lees mijn boek F*cking Fantastic. Ik neem je mee in mijn verhaal. Vol inzichten, emotie en inspiratie. Klik hier om mijn boek te bestellen.

2. Nieuw! Werk exclusief met mij 1-op-1.
Wil jij met mij concrete, grootse & succesvolle stappen maken in je leven en/of bedrijf? Mail me dan, zet in de titel 1-op-1… vertel me iets over jezelf én waar je samen met mij aan wilt werken en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!