Stop being such a good girl

Luister hier mijn blog

The good girl - je weet wel, dat ideale buurmeisje. Dat lieve meisje met dat schattige gezichtje. Dat alles doet zoals het hoort. Ze volgt braaf een goede opleiding, mét perspectief natuurlijk. Ze kiest braaf voor vaste verkering, zodra zich een gegadigde aandient. Alles lekker uitgestippeld. Alles lekker stabiel. Kortom: een echte good girl. Je zou willen dat ze naast je woonde.

Toch is er een grote kans dat het op een gegeven moment bij haar gaat knagen. Is dit nu alles? Is dit wat ik in mijn leven zal blijven doen?

Die twijfels maken echter niet dat ze resoluut besluit te kappen met haar brave leventje. Want je ziet niet dat ze in haar achterhoofd voortdurend de stemmen van haar ouders en anderen in haar omgeving hoort. Zou je dat wel doen? Zou je je vaste inkomen wel opgeven? Zou je wel …

Dus doet ze het niet. En blijft ze zichzelf en haar verlangens wegcijferen en anderen pleasen - haar ouders, haar vriend, haar vriendinnen.

Ik ken een vrouw die in haar eigen huis altijd haar wollen sjaal omhoudt. Niet omdat die sjaal nou zo mooi is of zo lekker zit. Nee, dat doet ze omdat die sjaal de rode vlekken in haar nek bedekt die ze krijgt als ze niet zegt wat ze denkt. Als ze zich inhoudt en niet vertelt wat op haar hart ligt. En dat gebeurt haar de laatste tijd steeds vaker.

Zo gedraagt deze vrouw zich als een echte good girl en houdt zij zichzelf klein. Letterlijk zelfs. Als ze het over andere vrouwen heeft, praat ze over 'collegaatjes' en 'vriendinnetjes'. Als ze het over haar werk heeft, heeft ze het over 'centjes verdienen'. En als ze het een heel enkele keer over haar verlangen naar een eigen onderneming heeft, gaat het over 'een bedrijfje beginnen'.

Wil jij terug gaan naar je gevoel?

Ontdek in het meest effectieve programma van dit moment hoe je minder vanuit je hoofd kunt leven en meer vanuit je gevoel.

Dat er een glazen plafond is zal ik niet ontkennen. Dat old boys network is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Maar wij vrouwen zijn er wel verd*md goed in om te doen alsof wat wij willen niet belangrijk is.

Een man denkt: 'Ik wil dit en ik ga het zo doen.' Echt, zo simpel is het. En als vrouw snap je dat het bij een man zo 'werkt', toch? Je ziet het bij je partner, je vader, je zoon of een vriend.

Wij vrouwen kunnen wat dat betreft nog heel wat van ze leren! Bijvoorbeeld hoe je een besluit kan nemen en daar vol voor gaan.

Maar zeker als het geld betreft, schieten vrouwen snel in een soort beslissingskramp. Veel vrouwen vinden iets al te snel 'te duur' of ze vinden dat het 'voor hen niet hoeft'. Zo belangrijk is het ook weer niet. Ze kunnen prima zonder en anders zoeken ze het zelf wel uit.

Maar die DIY-mentaliteit kost je op den duur meer dan dat het oplevert. Neem als voorbeeld het besluit om een opleiding te volgen. Natuurlijk vraagt dat een investering. Maar een opleiding of training brengt je veel verder dan je in je eentje zou komen. Je leert er zaken die je nergens anders kunt leren. Je ontwikkelt je op een manier die je anders niet voor elkaar krijgt.

Mannen vinden het soms niet makkelijk om toe te geven iets niet te weten. Maar als dat eenmaal helder voor ze is, is de volgende stap - een opleiding volgen om dat hiaat aan te vullen - snel gezet.

Veel vrouwen vinden de gedachte 'ja' tegen zichzelf te zeggen echter angstaanjagend. Zijn ze dat geld echt wel waard? ('En wat als de wasmachine stukgaat, OMG!')

Ik heb me lang afgevraagd hoe dat komt. Want als je de media en politiek mag geloven lijkt onze emancipatie voltooid te zijn. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat we onvoldoende inspirerende rolmodellen hiervoor hebben gehad.

Die angst om voor jezelf te kiezen zit zo diepgeworteld in de generaties voor ons. Onze moeders en oma’s hebben ons hierin geen voorbeeld kunnen geven. Zij hebben niet vrijelijk kunnen en durven kiezen voor zichzelf, gelukkige uitzonderingen daargelaten. Altijd waren er beperkingen van maatschappij, gezin of financiën. Je kent de verhalen vast uit je eigen familiegeschiedenis. Op een of andere manier hebben wij die beperkingen 'verinnerlijkt' en lijkt het belangrijker te zijn om een good girl te zijn dan 'ja' te zeggen tegen jezelf en je eigen verlangens (ook al kosten die geld).

Maar wij mogen nu echt stoppen met ‘doen zoals het hoort’ terwijl we daar diep ongelukkig van worden. We mogen echt voor onszelf gaan kiezen.

Al is het maar omdat we er veel leukere vrouwen en moeders van worden. Weten wat je wilt en dat ook gaan doen, betekent dat je woest aantrekkelijk wordt omdat je weer gaat stralen. We moeten ons eigen voorbeeld durven zijn en dat voor onze kinderen, zeker voor onze dochters.

Stop being such a good girl

Margriet

PS Wil jij meer vanuit je hoofd leven en meer vanuit je gevoel? Doe mee aan mijn 30-daagse programma 'Terug naar je gevoel'