Margriet Spijksma - Fablife - Stoptober

Stop met oude gewoontes die je niet meer dienen

Luister hier mijn blog

Stoptober. Als je rookt – doe dan vooral mee met dat mooie initiatief!

En als je niet rookt, stop dan met een andere gewoonte waar je niet meer blij van wordt.

Heb jij ooit gerookt? 

Ik wel. Maar pas ná mijn 18de. Want mijn ouders zeiden dat het niet mocht voor die tijd en ik was nu eenmaal heel goed in doen ‘hoe het hoort’. En als ik niet zou roken voor m’n 18de zou ik rijlessen krijgen. Dus rookte ik braaf niet.

Dat ging zo door tot mijn nieuwe leven begon, dat was nadat ik het met mijn toenmalige vriend had uitgemaakt. Ik zou voor een tijdje in m’n uppie naar Nieuw-Zeeland gaan. Eerst ging ik samen met mijn zus een lang weekend naar Knokke, om alle megaveranderingen in mijn leven te vieren.

We zaten heerlijk bij een of ander chic strandpaviljoen toen ik tegen haar zei: ‘Weet je, ik voel gewoon zo sterk dat ik iets moet doen, iets wat niet mag of niet hoort!’ Geen idee waar dat gevoel vandaan kwam, maar het was sterker dan ik, zeg maar.

‘Zullen we stiekem een sigaretje opsteken?’, stelde ik haar voor. Mijn zus had er ook wel zin in, dus wij op pad om een pakje sigaretten te kopen plus een aansteker. (Die aansteker – met een plaatje van Knokke erop – heb ik trouwens nog steeds.)

Al snel bleek dat ik het helemaal niet kon, dat roken. Ik stikte er bijkans in, elke keer als ik een haal nam moest ik enorm hoesten. Aan mijn zus had ik niets, die lag alleen maar in een deuk op haar strandstoel. Nou ja, misschien ook door de cocktailtjes die we onderhand hadden gedronken. Ja, het was een leuke middag 😊.

Ik heb me later wel afgevraagd waarom ik toen zo graag wilde roken. Ik herinner me dat ik iets positiefs wilde, een stoer gevoel. Ik wilde iets doen waarvan ik wist dat het ‘niet mocht’.  Beetje ondeugend doen.

(Duizenden keren had ik iemand zien roken, ik begreep ook de theorie, alleen het echt ervaren, dat is waar het gebeurt. Dat is echt andere koek.)

Zoiets geldt ook voor andere rokers, denk ik. Niemand begint te roken omdat-ie longkanker wil hebben. Vaak hoor je dat het inhaleren ze rustig maakt. Of om onderdeel van een groep te zijn. Dat herken ik wel. Toch ben ik nooit een echte roker geworden. Voordat de gewoonte om uit te puffen met een sigaretje een verslaving werd, ben ik gestopt. Net op tijd, het ging me makkelijk af.

Stop met een gewoonte die je niets meer oplevert

Deze maand proberen een heleboel mensen te stoppen met roken. Hartstikke goed voor hun gezondheid natuurlijk, iedereen weet dat roken puur slecht is.

Ik zie stoppen met roken echter vooral als het stoppen met een gewoonte waaruit je geen positiviteit meer haalt. Een gewoonte die geen doel meer dient en waarvan de negatieve effecten groter zijn dan de positieve. Het beste wat je kunt doen is er een nieuwe gewoonte tegenoverstellen. Eentje waar je wél heel blij van wordt.

Rokers missen het inhaleren omdat ze dat kalmerende effect zo fijn vinden. Maar wist je dat mediteren hetzelfde doet? Meditatie geeft je hetzelfde stille hoofd en relaxte lichaam – zonder bijeffecten. Ik doe het regelmatig en het heeft mijn leven zó verrijkt. Ik maak me veel minder zorgen en zie alles in een heel ander, breder perspectief.

Je kunt jezelf ook op een andere manier ‘foppen’. Als roker breng je telkens je hand naar je mond. In plaats van een sigaret kun je natuurlijk ook een flesje water in je hand stoppen en telkens een slokje nemen. Je lichaam is gewend aan die beweging en raakt dus niet in paniek.

Wat heel belangrijk is bij stoppen: ga zelf nadenken.

Dat geldt voor roken, en voor alle andere gewoontes die je niet meer dienen. Als jij wilt stoppen met zo’n gewoonte, word dan creatief in je hoofd en help jezelf stoppen.

Welke gewoonte wil jij graag veranderen?
Waar word jij blij van?
Wat zou jij niet meer willen in je leven?

Doorbreek die gewoonte met alles waar je van houdt. Doen! Dat is de sleutel. Niet denken maar doen. Je kan het echt.

Ga denken: ‘Ik kan het en ik doe het.’ Key is: maak een commitment naar jezelf. Leer die nieuwe woorden uit je hoofd en herhaal ze voor jezelf. Zo slijten die gedachten vaste patronen in je brein en creëer jij een nieuwe werkelijkheid voor jezelf.

Dit proces begint met eerlijk worden naar jezelf.

Neem vandaag een moment van rust en schrijf eens wat gewoonten van jezelf op. Wat doe jij vaak zonder na te denken? Wat levert je minder op dan vroeger? Welke dingen doe je – als je helemaal eerlijk bent naar jezelf – met tegenzin?

Plezier vandaag,
Margriet