Margriet Spijksma - Personal soul trainer

Tips hoe je je nieuwe voornemens na de vakantie ook écht kunt gaan doen

Heerlijk die zomer. Komkommertijd, geen idee wat een komkommer daar mee te maken heeft, maar zálig zeg ik.

Sinds deze week heb ik mijn ‘werk’ (lees: levensmissie) weer verder opgepakt, na van een heerlijke vakantie te hebben genoten. Ik bruis van de nieuwe inspiratie en ideeën. Hoe rustiger aan ik doe, des te meer het overal bij mij begint te borrelen. Herken je dat?

Letterlijk viel ik een beetje in slaap toen we met zijn allen op ons bed lagen en het zo mega warm waren. Ik kreeg gewoon een heel nieuw plan ‘door’. Al ongeveer een jaar ben ik bezig met nieuwe stappen in mijn bedrijf, steeds kom ik een stapje dichter bij naar mijn grote doelen. Steeds meer durf ik ook los te laten wat afgelopen jaren zeer succesvol voor mij is geweest. En dat is eng. Nieuw = eng.

Door deze droom voel ik me bijna als verliefd. Alsof ik van binnen ontplof van de bruisende zin en energie, om op de kaart te zetten wat ik allemaal heb bedacht in de vakantie. Ken je dat gevoel?

De kracht van vakantie is dat die rust inspiratie van binnenuit los maakt.

In deze energie bereik je veel. Ik pak veel meer op, vooral dingen die ik heb uitgesteld, die ik niet durfde. Ik ga nu. Ik doe het gewoon. Zo praat ik al bijna een jaar over een ‘webwinkel’; of dingen die ik ga ter inspiratie en POWER in de markt wil zetten. Maar tot op heden doen, ho maar. Nu stroomt het en gaat het ervan komen, houdt mijn mail in de gaten de komende tijd!

Alleen het vakantie gevoel vasthouden en in de praktijk brengen is niet eenvoudig.

Gisteren een mail van Ineke. Ineke schreef dat na haar drieweekse vakantie alweer op dag 2 mega baalde van haar werk. Ze heeft de knoop doorgehakt en gaat minder werken. Ze wil nadenken over wat ze wél echt wil in haar leven.  

Tijdens haar vakantie had ze met haar man allemaal nieuwe plannen gemaakt over hoe ze zich niet meer zo gek zou laten maken op haar werk en met alle drukte van de kinderen. Ze zou écht meer tijd voor zichzelf inplannen, samen vaker eens wat leuks doen en haar sport weer oppakken. Ook wilde ze een weekendje weg naar Madrid of Barcelona inplannen met haar vriendinnen. Zo iets doet ze niet, het komt er nooit van, maar ze wil het al wel al heel lang heel graag. Nu ging ze het anders doen. Na de vakantie zou het allemaal gaan gebeuren.

Eenmaal thuis gekomen echter, werd ze meteen weer volledig opgeslokt door de bergen was en boodschappen die moesten worden gedaan. De kinderen hadden nichtjes gevraagd te komen logeren en de moeder van haar beste vriendin was ernstig ziek, dus deed ze wat ze kon voor die vriendin.

Dag plannen, dag dromen.

Hoe kan het zegt ze, ik was het zó steevast van plan en er komt gewoon keer op keer helemaal niets van. Niets. En het ergste is dan ook dat ik mijn werk al niet leuk vind, dacht rustig na de vakantie weer op te starten, blijkt mijn directe collega ziek te zijn geworden. Kan ik ook nog eens alle achterstanden opruimen en haar werk erbij nemen. Pfff… Waarom lukt het me nou nooit? Hoe doen mensen dat dan? Ik zou het niet weten…

Ik denk dat we dit allemaal wel ergens herkennen. Op vakantie heb je – in de zon met een wijntje erbij – alle tijd om je leven weer eens vanaf een afstandje te overzien. Als het ware als een film. En op die vakantie bedenk je het nieuwe script hoe je wilt dat die film na de vakantie eruit komt te zien. Daar heb je dan op dat moment de regie. Probleem is echter dat je zodra je thuis bent in een hele andere scène terug komt en de regie weer volledig buiten jou lijkt te liggen. Dat is ook hoe je het gewend bent en hoe je het kent.

Om je plannen, ik noem het daarom ook altijd ‘van-plannen’ (je bent iets van plan…), in daadwerkelijke actie om te zetten heb je meer dan alleen geluk nodig. Geluk in de zin dat je niet meteen geleefd wordt. Op deze manier verandert er nooit wat. Jaar in jaar uit zie je jezelf op vakantie nieuwe plannen maken en dromen als-ooit-dan…, alleen in de praktijk komt er zelden iets van. Misschien lukt het je om het een poosje vol te houden, maar na een paar maanden is er niets meer van je plannen in je dagelijks leven terug te vinden. En dat frustreert. Wanneer en hoe kun je dat wél voor elkaar krijgen?

  1. Praktische zaken – dus je waan van de dag – verandert als je kijk op jezelf verandert. Dat is niet iets waar je alleen op vakantie mee bezig kunt, in mijn ogen is dat iets waar je altijd tijd in zou moeten investeren. Zelfkennis betekent groei. De goede voornemens die tijdens de vakantie worden gemaakt gaan vaak niet hand in hand met wie je bent. Als je je erg verantwoordelijk voelt, weet je dus wat jij gaat doen als een vriendin je nodig heeft of een collega ziek wordt: alle voornemens worden meteen weer overboord gegooid en je vervalt weer in je ‘oude patroon’.
  2. Het is zeker haalbaar om je voornemens meteen bij thuiskomst in de praktijk te brengen, als je jezelf centraal durft te stellen. Die was blijft er wel. Om jezelf centraal te kunnen stellen hoef je volgens mij maar 1 drempel over. Voor de meeste vrouwen die ik spreek is dit een drempel, een enorme drempel, of zelfs ondenkbaar: schakel een hulplijn in. Ik noem het altijd, waar ik ook spreek, ‘van je af denken’. Bij alles wat ik doe, heb ik mijn grote doel (of de kleine van dat moment) voor ogen. Dat zouden in dit geval jouw voornemens van na de vakantie kunnen zijn. De was doen: dient dat een van je na-de vakantie-voornemens? Eerlijk? Nee? Vraag jezelf dan: wie kan dit ook voor je doen? Probeer eens 1 week lang bij alles wat je doet eerst te denken: dient dit één van mijn doelen? Nee? Wie kan dit dan voor mij doen/ hoe kan ik dit anders doen. Hierin investeren gaat je veel moois opleveren!
  3. En tot slot, als je je zelfkennis aan het verrijken bent en het lukt (hoe klein het misschien ook lijkt) om van je af te denken, hoe meer je zult gaan zien dat je in een natuurlijk proces van ‘opruimen en deleten’ komt. Op vakantie is alles lekker ‘leeg’, je hoofd, de indeling van de dagen, alles komt zoals het komt. Thuis is dat heel anders. Je móet weer dit je móet weer dat. En daar komen de frustraties en de onrust weer. Die frustraties en onrust duiden erop dat je niet in balans bent met jezelf. Dit is niet wat en hoe jij het wilt. Ga opruimen wat er niet meer voor je toe doet. Zo ga jij er steeds meer toe doen en creëer je een leven stap voor stap waarin je gaat zien, ontdekken en doen wat je écht wilt. 

En zo was het allemaal bedoelt toch? Heerlijk thuis komen na je vakantie en staan te trappelen en te bruisen om weer aan de slag te gaan. Op alle gebieden die er toe doen in jouw leven. Dat ben jij waard, niets meer en niets minder.

Heel veel na-de-vakantie-plezier! (en natuurlijk fijne vakantie voor iedereen die nog gaat!)

Margriet

P.s.1 Wil je POWER en heel veel meer inspiratie om na je vakantie je gelukkige gevoel te kunnen blijven leven? Kom dan 26 september naar mijn event in het Chassé Theater in Breda. Meld je hier aan met een speciale korting

P.s 2 Loop je al te lang rond met de kriebel dat je voor jezelf wilt beginnen maar weet je niet waarin? Vraag dan hier een gesprek met mij aan en laat me je helpen. Ik heb deze maand nog 3 plekken!

P.s. 3 Ben je al ondernemer? Alleen zijn jouw bedrijf en jij niet waar je zou willen? Tijd voor iets nieuws en actie? Vraag dan hier een gesprek met mij aan om te kijken of het F*cking Fantastic Mastermind programma iets voor jou is. Er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar.