TWIJFEL IS EEN FANTASTISCHE LEVENSLES

2018_Margriet_RaquelOttens-4265-2

Hoe jij van twijfel een fantastische levensles maakt

Twijfelen, wie doet het niet?

Twijfelen… Wie doet het niet? Ik zie twijfel als een hele interessante levensles. En geloof me, het is een openbaring om het zo te zien. We gebruiken twijfel vaak als excuus. Want als je zegt dat je twijfelt, hoef je nog geen beslissing te maken. Hoe lekker is dat? Het punt is alleen dat wanneer je geen beslissing neemt, je ook nooit verder zult komen.

Wat ik niet begrijp, en al helemaal aan mezelf niet, is dat ik ergens heel lang over kan twijfelen. Want achteraf denk ik altijd: had ik jaren eerder moeten doen! Als concreet voorbeeld mijn 3e ruimte in kantoor. Ik twijfelde zo erg hoe ik deze ruimte in wou richten en benutten. 3 jaar lang heb ik hierover getwijfeld. 3 jaar! Bakken energie heb ik eraan verspild. Op een dag hakte ik de knoop door. Ik kocht het behang, richtte de ruimte in en vroeg me af waarom ik deze keuze ooit zo moeilijk vond.

Twijfel is een levensles. Twijfel is jezelf toestemming geven, maar ook een enorme blokkade richting dat gene wat je echt wilt. Het zorgt voor al die smoezen en ‘goede’ redenen om iets niet te doen. Het interessante is, op het moment dat je besluit komt de magie vrij. Let maar op, het bedrag dat je ervoor moest betalen kon je achteraf prima missen of je bleek ineens toch veel meer vrije tijd te hebben dan je jezelf wijs maakte.

Wat mij heel erg helpt wanneer ik twijfel, is door in het gevoel van het woord twijfel te gaan. Wat doet dit woord met je? Wanneer ik dit doe, voel ik zwart. Ik krijg een naar gevoel. Een knoop in m’n buik misschien zelfs. Wat voel jij? Wanneer je dit doet, komen er antwoorden naar je toe. Ga dan eens naar het gevoel toe wanneer je hebt bereikt waar je over twijfelt. Wat voel je dan?

Wanneer je twijfelt, kom je allemaal stukjes van jezelf tegen. Nieuwe stukjes, maar ook hele oude. Daarom is het ook iets heel moois. Beslissingen maken kun je leren. Hoe vaker je het bewust doet, hoe beter je erin wordt. Pick a horse and ride it. Want diep van binnen, als je luistert naar je diepste verlangens, weet je het eigenlijk al.

Mijn advies voor jou is om door je twijfel heen te gaan. Door die angst, door dat schuldgevoel, door die schaamte. Dwars erdoorheen. Waarom langer twijfelen. Wat is er morgen anders dan vandaag? Stop met twijfelen, daarmee worden levenslessen groei & geluk in het kwadraat. En dat is wat ik je gun.