Margriet Spijksma - Vrouwendag - Fablife

Vrouwendag? Er verandert alleen iets als je het zelf doet

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. En er is weer een prachtig thema vastgesteld: gelijkwaardigheid. Beetje een open deur vind ik, want natuurlijk zijn mannen en vrouwen gelijkwaardig aan elkaar. Maar vrouwen hebben wel nog heel wat te leren! Ik ben enorm verbaasd dat er in 2018 nog zo een ongelooflijk groot gat is tussen mannen en vrouwen. Stiekem denk ik weleens dat vrouwen zelf hun ergste vijand zijn …

Vrouwen gedragen zich vaak niet gelijkwaardig

Gelijkwaardigheid is in mijn visie niet iets dat je kunt opeisen. Niet van de overheid, niet van je werkgever, niet van je partner. Gelijkwaardigheid zit ‘m niet in afgedwongen loonsverhogingen of vrouwenquota voor hoge functies. Het gaat er vooral over hoe je naar jezelf kijkt en hoe je je opstelt naar anderen.

Nog steeds hoor ik veel vrouwen praten over hun ‘collegaatje’ of ‘vriendinnetje’, of dat ze ‘een bedrijfje’ willen beginnen. En mij vragen ze of ik een ‘minuutje’ voor ze heb. Wat voor boodschap geef je daarmee af? Met die verkleinwoorden bagatelliseer je juist de waarde van wat je wilt zeggen. Tussen de regels door zeg je: let maar niet op mij hoor!

Dagelijks lees ik in mijn inbox de verhalen van vrouwen die zijn uitgekeken op hun werk. Of die het gevoel hebben dat ze niet alles uit het leven halen wat erin zit.

De teneur van hun verhalen is vaak hetzelfde: ze zijn niet happy en het lukt ze niet hun situatie te veranderen. Ze voelen zich vreselijk verantwoordelijk voor hun collega’s, voor hun kinderen, voor hun relatie. Daardoor kunnen ze niet voor zichzelf kiezen en blijven ze zich afhankelijk voelen. Niet gelukkig. En dus niet gelijkwaardig.

‘Margriet, hoe combineer je het toch?’

Nog nooit heeft een man mij gevraagd hoe ik mijn bedrijf Fablife combineer met twee jonge kinderen. Alleen vrouwen willen dat weten. Mijn vriend heeft deze vraag zelfs nooit gekregen, niet van mannen en niet van vrouwen. Waar komt die vrouwelijke verbazing over hun succesvolle seksegenoten toch vandaan?

Ik heb ook geen antwoord op de vraag hoe ik ‘het’ combineer. Wil de vraagstelster weten hoe laat ik de kinderen naar de crèche breng of de naam van onze huishoudelijke hulp? Wil ze horen hoe ik alle ballen in de lucht houd?

Voor mij is het eerlijk gezegd geen kwestie van de ballen in de lucht houden. Dat klinkt geforceerd, alsof het een moeilijke truc is. Het is simpel een kwestie van doen wat ik het allerliefste doe, op alle fronten.

Voor mij is wat ik doe geen werk, het is leven. En dat doe ik met volle overgave. Ik leef mijn leven op de manier zoals ik dat wil, ik doe de dingen waar ik van houd. De bonus hiervan is dat iedereen om mij heen ook lekker in z’n vel zit.

Nog zo eentje: authentiek zijn

Ik krijg vaak het compliment dat ik zo dicht bij mezelf blijf in alles wat ik doe. Vrouwen bewonderen mij hierom en noemen me authentiek. Eigenlijk vind ik dat raar. Wat bedoelen ze daar precies mee?

Mijn hoofd snapt dat de vrouwen mij een compliment willen maken. Maar mijn gevoel zegt: dat spreekt toch vanzelf. Ik kan toch alleen Margriet zijn, de enige echte?

Natuurlijk weet ik dat je je eigenheid onderweg kunt kwijtraken. Dat anderen het je soms niet makkelijk maken om ‘jezelf te zijn’. Het heeft me veel tijd, tranen en energie gekost om hardop te kunnen zeggen: dit is wie ik ben en dit is wat ik het allerliefste doe. Op mijn manier. Praten, van betekenis zijn en kennis overbrengen. Dit ben ik. Dit is mijn authentieke ik. En daarin ben ik gelijkwaardig aan alle anderen die ook zichzelf zijn.

Vrouwen praten makkelijk maar zeggen niet veel

Ik bedoel niet dat vrouwen veel kletsen. Ik bedoel dat vrouwen er vooral hardop over dromen dat ze graag iets anders willen doen. Ze blijven overleggen met hun partner en anderen in hun omgeving. ‘Wat vind jij dat ik moet doen?’, zul je mannen niet zo snel horen zeggen. Vrouwen wel, en omdat het antwoord dat ze krijgen vaak niet resoneert met wat ze zélf willen, komen ze niet in actie. Weten ze eigenlijk wel wat ze zelf willen?

Mag jij je eigen leven leiden 

Mijn advies voor alle vrouwen die streven naar gelijkwaardigheid is om eerlijk te zijn en dicht bij zichzelf te blijven. Om eerst bij zichzelf te checken wat ze willen in plaats van eerst rekening te houden met de hele wereld behalve zichzelf. Een betere mindset is: I rule, I decide, het is mijn leven.

Voor veel vrouwen voelt deze nieuwe mindset ongemakkelijk, zelfs egoïstisch.
Mannen weten vaak precies wat goed voor ze is en wat ze willen. Ze zeggen gewoon: dit wil ik en dat wil ik niet. En dan gaan ze ervoor. Koste wat kost. Ze nemen gewoon de beslissing omdat ze het belangrijk vinden. Wij vrouwen vinden dat meestal geweldig voor ze. We gunnen het ze van harte.

Stel dat je diezelfde gedachte ook voor jezelf zou toelaten. Wat zou er dan voor moois kunnen gebeuren?

Ga ervoor en creëer je eigen gelijkwaardigheid

Dus vrouwen, ontwikkel jezelf. Ga doen waar je van houdt, en word vrij en onafhankelijk. Vraag desnoods hulp. Kijk om je heen wie je verder kan helpen.

Stop met jezelf kleinhouden en je zielig voelen. We hebben allemaal onze eigen geschiedenis en we maken nare dingen mee, net als jij. Maar stop ermee je daarachter te verschuilen. Je bént niet zielig. En je gelijkwaardige toekomst ligt vóór je, en niet achter je.

BV Nederland gaat in de komende jaren enorm veranderen. Dat komt onder meer door de groei van online ondernemen. En dat is super want het geeft veel vrouwen enorme mogelijkheden om zelfstandig een inkomen te verwerven.

Niet door een ‘bedrijfje’ te beginnen. Maar door te gaan staan voor wie je bent en wat je wilt. En zo nieuwe manieren te creëren waarin je van betekenis kunt zijn voor anderen én onafhankelijk te zijn. Zo maak jij jezelf gelijkwaardig.

Plezier vandaag,

Margriet