Margriet Spijksma Big Why niet bestaat

Waarom je Big Why niet bestaat (en wat dan wel)

Luister hier mijn blog:

Een aantal jaren geleden kwam er een boek uit over je ‘Big Why’. Aangezien ik toen al vrij succesvol was in het trainen van mensen om te ontdekken wat ze écht wilden, wilde ik dit boek natuurlijk meteen lezen.

Ik geloof dat hoe wijzer je bent in wat je doet, hoe beter je mooie dingen kunt neerzetten en overbrengen. Dus dit boek wilde ik niet missen. (Letterlijke betekenis van wijsheid = kennis én de transformatie ervan.)

Dus las ik het boek en merkte dat ik na het lezen van het boek het nog niet wist. Geen idee wat mijn Grote Waarom is. Wel voelde ik toen een nóg groter verlangen om het te weten te komen. 

Het toeval wilde dat een dame waar ik destijds contact mee had mij kon vertellen dat ze getraind was in deze materie. Ze liet me een test doen en daaruit bleek dat mij Big Why ‘anders denken is’. Oké…

En nu?

Dacht ik. Dit was voor mij ook niet nieuw. Ik weet al heel lang dat ik anders ben. Vroeger in ons gezin voelde ik dat, tijdens mijn studie en zeker ook de tien jaar dat ik heb geprobeerd voor een werkgever te werken. Ik ben anders. Oké…

(Ik heb dat overigens altijd met testen, dan denk ik: dank voor de info en nu? Ik herinner me de vele beroepentesten die ik heb gedaan waar dan tien opties uitkwamen. Ook toen dacht ik steeds: en nu? Het beste uit die tien, dat wil ik wel worden;). Een test is iets buiten jezelf en ik geloof dat het uiteindelijk allemaal in jezelf zit.)

Het zette me aan het denken, die Big Why.

Vooral als je als bedrijf geen Big Why hebt, is het alsof je niet meedoet of zo. Is dat zo?
Het grote waarom. Waarom ben ik hier? Waarom is mijn bedrijf hier? 
En hop… Daar klap ik weer dicht. Geen idee.

Ik train al jaren mensen dat je niet jezelf de vraag moet stellen: ‘Wat wil ik?’, omdat die vraag ook de focus legt op alles wat je niet wilt. 

De vraag die je leven wél positief verandert, is: ‘Waar houd ik van?’ En hier elke dag mee bezig zijn en de antwoorden integreren in je leven. 

Dat is voor mij de enige manier naar groot geluk. Doen waar je van houdt. 

Is dat dan je Big Why? bleef ik me afvragen. Misschien voor veel mensen wel, maar voor mij niet. Dat zal wel weer kloppen in het plaatje dat ik anders ben;). 

Een ‘waarom’-vraag slaat bij mij zo naar mij hoofd. Bijvoorbeeld in de tijd dat een baan verloor of ging scheiden, vroegen mensen mij: ‘Waarom?’ Dan had ik het gevoel dat ik het moest verklaren, alsof ik het moest verdedigen. Aangezien ik dat niet wilde, boog ik de vraag meteen om naar: ‘Hoe het voor me is om mijn baan te verliezen/ na 12 jaar uit elkaar te gaan?’

Dat is hoe ik in het leven sta, ik kan niet ‘priet praten’ over dit soort zaken. Het raakt me en ik schroom niet om iemand te vertellen over hoe het voelt dat iets mij overkomt.

Terug naar de Big Why

Met enige regelmaat vragen mensen mij of ik hen kan helpen hun Big Why te vinden. Hm… gewetensvraag;). Kan ik dat?

Nu, na tien jaar duizenden mensen te hebben getraind en geïnspireerd en zelf altijd bezig met mijn eigen groei en doen waar ik van houd, heb ik het antwoord.

Er is geen Big Why. Wat wél is, zijn je eigen verlangens. Daarmee bedoel ik zaken die je graag wilt, maar (nog) niet fysiek in je leven zijn. Of noem het dromen. Een auto (in mijn geval een Audi SQ8) verlangen, een heerlijke bak koffie, op een podium willen staan, je eigen werk creëren door voor jezelf te beginnen, een huis op Ibiza of wat het voor jou ook is.

Alleen jíj weet dit. Een mooiere en waardevollere Big Why is er niet. Je Grote Waarom is dus niets anders dan je grote Daarom. Omdat jij ervan houdt, omdat jij het wilt. Simpelweg omdat jij heel gelukkig bent als jij dit doet of bereikt. Daarom. En als BIG bonus; jouw geluk maakt de wereld zoveel mooier en zorgelozer, energieker. Ik zeg: ga ervoor. In je hart weet je dat dit het is. Dít is a very BIG Why. Jij wéét wat jij weet. En ik feliciteer je ermee. ‘Make it happen’, zeg ik.

Plezier,
Margriet

PS. NIEUW: Wil jij je verlangens, dromen of simpelweg hetgeen waar jij écht van houdt meer helder krijgen? Wil jij veel meer van die energie in je leven hebben, dat je met een big smile de dag doorkomt?
Bestel dan hier snel mijn nieuwe boek Project Magic. Elke avond voordat je gaat slapen – want in rust gebeurt het – ontdek jij jezelf en krijg je helder wat jij wilt en wat de volgende stap wordt. En dat 100 dagen lang. Plan to be surprised! Alle lezer(s)essen van mijn blog krijgen een speciale introductie korting! Van € 49,- voor slechts € 39,- .