Margriet Spijksma - Fablife - Presentatie

Waarom vrouwen sjaaltjes dragen

Luister hier mijn blog

Youp van ‘t Hek had er een enorme hekel aan (bijna net zo erg als aan Buckler).

Sjaaltjes.

En dan vooral die van Oilily.

Als hij zo’n bloemerig sjaaltje in de zaal spotte, maakte hij er altijd een ‘grappige’ opmerking over.

Dat weet ik omdat ik een keer met precies zo’n sjaaltje bij hem in de zaal zat.

Mijn moeder had erop aangedrongen dat ik dat keurige sjaaltje omknoopte. Want we gingen ‘uit’, en dan moesten we ‘op chic’. Zo hoorde het. Dus zo deed ik het.

Ik ben het lang blijven doen, sjaaltjes dragen. Op een gegeven moment had ik een hele collectie, Oilily maar ook andere merken. Lange en korte. Zijden en wollen. In alle kleuren van de regenboog. Ik was echt gek op die dingen. Het kwam niet in me op om zonder sjaal de deur uit te gaan. Dan voelde ik me kaal.

Nu doe ik het veel minder. Een enkele keer draag ik er nog wel eentje, maar echt alleen als bewuste keuze.

Ben jij zo’n sjaaldraagster? Of ken je zo iemand?

Ik zie ze vaak op mijn events. Vrouwen met sjaaltjes om hun nek gedrapeerd. Meestal staat het ze prachtig. En toch wringt er soms iets bij mij. Want ik geloof niet meer dat het alleen maar om ‘mooi’ gaat.

Een enkele keer vraag ik zo’n vrouw waarom ze een sjaaltje draagt: ‘Nou gewoon, omdat ik het lekker vind.’ Op mijn vraag of ze haar sjaaltje wil afdoen, is het antwoord meestal iets in de trant van: ‘Liever niet’. Als ik dan toch aandring, gebeurt het heel schroomvallig. Omdat het koud, naakt en vreemd voelt voor haar, alsof haar nek en keel dan zo ‘bloot’ en kwetsbaar zijn.

O, en dat begrijp ik als geen ander!

Van huis uit heb ik meegekregen dat ik niet mocht praten. Niet aan tafel, niet als ik net uit school kwam. Ik moest stil zijn en zwijgen. Want stel je voor, wat zou die en die of zus en zo er wel niet van vinden. Je uiten, dat hóórde niet. Toen ik wat ouder was, heb ik jarenlang wel veel gepraat (gekletst zeg maar), alleen stond ik er niet bij stil dat ik zo weinig zei.

Dat was mijn reden om altijd maar die sjaaltjes te dragen. Omdat ik mezelf niet durfde uit te spreken. Vooral heel veel praatte en niet zei waar het werkelijk over ging. Ik durfde mezelf niet te uiten. Door het dragen van al die sjaaltjes legde ik als het ware een pleister over mijn zere keel – want in mij gebeurde er van alles!

Spreek jezelf uit

Het jezelf kleinhouden zit zó diep, bij heel veel vrouwen.

Het grappige is dat de vrouwen die ik train, vrijwel nooit meer sjaaltjes dragen. Raar maar waar! Ze voelen zich bevrijd om te doen wat ze willen. Ze spreken vrijuit.

Draag jij op dit moment een sjaal om je nek?

Doe hem dan eens af en kijk wat er gebeurt.

Het lijkt zo’n klein gebaar, maar het is zo groot.

Step up. Je kan het!

Je leven is echt te kort om jezelf klein te houden.

Vooruit, ga mooie dingen doen. Deal?

Mooie dag,

Margriet