Margriet Spijksma - Fablife - Waarvoor werk jij eigenlijk?

Waarvoor werk jij eigenlijk?

Luister hier mijn blog

Het is donderdagochtend.

En je hebt geen zin meer in je werk.

Als je geluk hebt is dit de laatste werkdag van de week.

Anders ‘moet’ je morgen nog een dag.

En maandag begint het hele circus opnieuw.

Je hebt er nu al geen zin in …

Hoe komt het toch dat er zóveel vrouwen zijn die het niet naar hun zin hebben op hun werk?

Die zich echt met pijn in hun buik naar hun werk slepen? En die zich ook vaker ziekmelden dan nodig?

Dat kan natuurlijk komen door het soort werk wat je doet. Je moet wel van heel goeden huize komen om vrolijk te blijven aan een lopende band. Maar zeker bij vrouwelijke professionals ligt de oorzaak voor die tegenzin en dat gebrek aan motivatie meestal niet in het soort werk wat ze doen.

Volgens mij zijn daar er een paar redenen voor. Een van de belangrijkste is het rare fenomeen ‘praktisch werken’.

Veel vrouwen werken vooral ‘praktisch’

Ken je dat: ‘praktisch werken’? Ik zal je uitleggen wat het is. Kort gezegd komt het er op neer dat je settelt voor werk dat nou bepaald niet je droombaan is. Met alle gevolgen van dien.

Je hebt een goede opleiding achter de rug, en was vast van plan om serieus carrière te gaan maken. Maar toen kwamen er spontaan een huisje, een boompje en een beestje uit de lucht vallen.

Lekker settelen en een gezin stichten is natuurlijk fantastisch – I know, mijn vriend en ik genieten enorm met z’n viertjes.

Maar in onze samenleving is het nog steeds zo dat vooral vrouwen opdraaien (of zélf kiezen) voor de zorg voor kind en huishouden. En dat betekent automatisch dat je focus en energie verschuiven. Van werk naar thuis, en alle ballen die je daarbij in de lucht moet houden.

Werken blijft wel belangrijk voor je – al is het maar voor de contacten en om de hypotheek te kunnen betalen. Maar de inhoud van het werk doet er niet meer zoveel toe. Met als gevolg dat je ook weinig voldoening meer uit je werk haalt.

De enige voorwaarde voor je baan is dat je het kunt combineren met wat er op dit moment in je leven het belangrijkste is. Het hele idee van carrière maken en jezelf ontwikkelen, is in rook opgegaan.

En dan loopt het thuis ook niet lekker

Misschien neem je je werk – letterlijk en figuurlijk – mee naar thuis. Of andersom: neem je thuis mee naar je werk, dat kan ook. Als er privé iets speelt, merk je dat natuurlijk in je concentratie, motivatie of humeur.

Je kind is benauwd, je moet koken voor je vader, of de energierekening viel hoger uit dan je verwachtte; allemaal zaken waar je je druk over maakt. Dat kun je niet zomaar naast je neerleggen. Zeker niet als het al langere tijd speelt, als je kind chronisch ziek is bijvoorbeeld.

Soms zijn het ook zaken die je liever niet aan de grote klok hangt, zoals financiële problemen. Toegeven dat je je werk niet goed doet omdat er thuis van alles aan de hand is, is ook niet makkelijk. De kans dat je je baas of collega’s in vertrouwen neemt, is daarom niet zo groot.

Je voelt je niet gewaardeerd

Veel vrouwen hebben hierdoor het gevoel dat ze onder hun kunnen werken. Dat ze veel meer in hun mars hebben. Dat ze tot veel meer in staat zijn. Dat ze er nu niet uithalen wat erin zit, in zichzelf, in hun leven.

Want doordat je vooral ‘praktisch werkt’, werk je meestal onder je niveau. Je hebt niet die waanzinnig leuke functie die je het liefst zou willen (want die kost je teveel tijd en energie).

En daardoor kun je je gefrustreerd voelen. Je voelt je niet gezien voor wat je waard bent en dus niet gewaardeerd. Echt killing voor je motivatie en betrokkenheid bij het werk.

Je bent wél verantwoordelijk voor je eigen leven en loopbaan

De verantwoordelijkheid voor hoe jij je voelt, ligt bij jezelf. Daar kun je niemand op aanspreken – je partner niet, je baas niet en je collega’s niet. Je moet en mag het helemaal zelf doen!

Dus mijn vraag aan jou: vind je zelf dat je op de goede plek zit? Komen jouw talenten echt uit de verf waar je nu zit? Of heb jij meer in je mars?

Weet jij waarvoor je werkt?

Maak je leven mooier met de juiste handvatten te krijgen om te ontdekken wat je écht wilt.

Op naar mooie dingen zeg ik!

Plezier vandaag,
Margriet