Margriet Spijksma - Fablife - Wat ben je van plan dan

Wat ben je van plan dan?

Luister hier mijn blog

Wat ben je van plan dan?

Ik zie hem nog zó voor me.
Strak in het grijze pak. Puntschoenen. Uitgestreken gezicht.

Mijn manager.

Op het eind van elk jaar riep hij de afdeling bijeen. Om de nieuwe plannen en targets voor het komende jaar voor te leggen. Het moest namelijk h e l e m a a l anders. En altijd kreeg ik een blok in mijn buik. Wát een wassen neus, vond ik het.

Want ik wist al precies hoe het zou gaan.

We zouden úren vergaderen. We zouden enorm veel energie en tijd besteden om te proberen grip te krijgen op de toekomst. Een gedoe om die plannen door te krijgen!
Lievehelp, voordat iemand z’n handtekening eronder zette, was het sint juttemis. (En het jaar alweer bijna voorbij …)

In ons hart wisten we echt wel dat er van die plannen niet veel terecht zou komen. Dat we de manager alleen maar naar de mond praatten. Ja en amen zeiden. En deden alsof we er ook in geloofden.

Natuurlijk geloof ik in structuur die houvast biedt

Zomaar wat doen, dat gaat ‘m ook niet worden. Sterker nog, ik ben ontzettend van de plannen! Maar niet zomaar wat plannen. Ik vertel je straks over de plannen waar ik wél in geloof.

Als je ondernemer wilt worden, hoor je van alle kanten dat je absoluut een businessplan nodig hebt. Maar wie heeft dat ooit verzonnen? Dat werkt toch voor niemand?!

Ik liep in elk geval volledig vast bij het idee dat ik zo’n plan moest maken. Ik ben toch niet helderziend, dacht ik. Een businessplan maken – je kunt net zo goed een weervrouw inhuren om het voor je te doen. Hoe kan ik nu al weten wat er straks gaat gebeuren?

Ik ben een doener en ik volg mijn gevoel

Zo ben ik gekomen waar ik nu ben. En dat is best ver, als zeg ik het zelf 😊

Door uitsluitend doelen te dienen waar ik heel, heel blij van word, kom ik steeds dichter bij mijn allergrootste doel: Internationaal miljoenen vrouwen trainen om te ontdekken en doen wat ze écht willen. Ik prijs me enorm gelukkig dat mijn gezin en ons team net zo blij als ik worden van dit grote doel.

Maar mijn team en ik verdoen onze tijd niet met eindeloos vergaderen en discussiëren over niets.
Soms organiseren we een overleg, maar alleen als het echt nodig is.

We geloven hartstochtelijk in plannen

Alleen noemen we ze niet zo. Want ‘plannen’ blijven veel te makkelijk ergens in een la liggen, is mijn ervaring.
Bij ons heten ze daarom ‘van plannen’. Als wij besluiten een idee uit te voeren, zijn we ‘van plan’ dat te doen. En doen het dan ook! Werken met ‘van plannen’ maakt de route naar mijn grote doel veel luchtiger en vrolijker.

Er is niet slechts één weg naar je doel

Je kunt je doelen op talloze manieren bereiken.

De weg waar je het meeste plezier in hebt, die echt vanuit jou komt, die is de mooiste. En tegelijkertijd ook de meest zekere. Een ‘van plan’ geeft je de focus die je nodig hebt om die weg te volgen.

Dat weet ik nu.

(Nú pas! Waarom heeft niemand me dit eerder verteld?! Al die jaren zat ik mijn tijd te verdoen aan plannetjes die niks werden )

Maar weet je, ik heb geen haast meer. Ik weet dat alles zich vanzelf openbaart wanneer het zover is. Forceren heeft geen zin, ik geniet van de dag en de weg ernaartoe.

Is het bij jou tijd voor iets nieuws?

Mooier wordt het niet!

Ik wens je alvast een hele gezellige oudejaarsavond!
Margriet