Margriet Spijksma

Wat je kan doen als je met buikpijn naar je werk gaat


Margriet Spijksma - Fablife


Via de mail kreeg ik een noodkreet van mijn naamgenoot Margriet:

‘Wat moet ik doen – ik ga elke dag met buikpijn naar m’n werk. Op vrijdag hang ik thuis mijn jas op en dan denk ik: laat dit weekend alsjeblieft lang duren. Ik hou dit niet meer vol.’

Er zijn zoveel vrouwen die zich dagelijks zielsongelukkig naar hun werk slepen – omdat ze niet weten wat ze anders zouden moeten doen. Ontzettend jammer vind ik dat. Daarom wil ik je graag vertellen wat je kan doen als dit ook voor jou geldt.

Eerst de harde waarheid

Als jij elke dag met buikpijn naar je werk gaat, is het beste wat je kunt doen: opstappen. Ontslag nemen en op zoek naar ander werk. Zo snel mogelijk. Want buikpijn is niet gezond.

Als je dat niet doet, heb je zo een burn-out te pakken. En echt, dat wil je niet. Al is het maar vanwege de Arboarts met wie je dan te maken krijgt en die jou snel ‘beter’ wil maken. En vanwege je baas aan wie je verantwoording moet afleggen over je gezondheid en herstel.

Dus als jij elke dag met buikpijn thuis komt, moet je kappen met je werk.

Natuurlijk begrijp ik dat dat niet 123 kan

De kans is groot dat jij die keuze helemaal niet kan maken. Je moet de huur of hypotheek betalen. Je kinderen zijn afhankelijk van je. En je kunt toch niet zonder inkomen komen te zitten.

Die buikpijn (of hoofdpijn of stress) mag je wel als een serieus signaal zien dat er iets moet veranderen in je leven. Je moet nu wel een ommekeer gaan maken.

Ga doen waar je wél blij van wordt

Het is nu heel belangrijk voor je om aandacht te geven aan dingen waar je wél blij van wordt. Veel mensen die hun werk niets aan vinden, doen daarnaast van alles. Ter compensatie gaan ze bijvoorbeeld sporten of doen ze een creatieve cursus. Daar krijgen ze weer energie van, of ze rusten er juist van uit. Echt een soort EHBO bij ongelukkig zijn op je werk 😊.

Let op: een hobby naast je werk maakt je nog niet gelukkig op je werk. Zeker niet op de lange termijn. Het kan hooguit tijdelijk wat verlichting geven.

Want geloof me, echt geluk (en ook je gezondheid trouwens) zit in weten en doen wat je echt wil. Dat is precies waar ik al duizenden vrouwen in heb getraind. Ik weet waar ik het over heb.

Onderzoek je opties

Wat je vervolgens kan doen is op een rustig moment in kaart brengen welke opties je hebt. De direct-ontslag-optie valt waarschijnlijk af. Wat je ook kan doen, is minder gaan werken. Of op termijn ergens anders gaan werken.

Nu heb je vast geen idee op welke andere plek je zou kunnen werken. Wat helpt is opschrijven waar je blij van wordt. Dat helpt echt. Dan voorkom je dat je overuren met je hoofd maakt. Je hoofd is de hele dag aan het sturen, zonder te vragen wat je hart, buik en intuïtie daarvan vinden. Als je gaat schrijven komt alles weer samen.

Waarom vind je het leuk

Je kunt bijvoorbeeld schrijven over wat er wel leuk is aan je baan. Je bent er ooit immers gaan werken, waarom was dat ook alweer? Ik weet zeker dat als je dit zorgvuldig doet, dat het dan langzaam helder voor je wordt. Helder krijgen betekent ook dat er dingen afvallen. Je komt erachter dat je iets hebt geprobeerd wat niet werkte. Prima. En ook dat kun je weer kleiner maken. Zo kom je steeds een stap verder bij wat je echt wil.

Je kunt zo ook de optie ‘minder werken’ uitwerken. Wat is daar leuk aan, hoe ziet dat eruit, hoe zou je dat voor elkaar kunnen krijgen? Hetzelfde geldt zelfs voor de ontslag-optie. Je hoofd zegt misschien direct nee. Maar misschien kun je kijken of je er in overleg met je baas kunt uitkomen. Schrijf op wat mogelijk is!

Ga alle opties gewoon eens uitwerken, dat helpt echt. Want dan krijg je meer je gevoel erbij. Je voelt zelf: dit wordt hem wel en dit wordt hem niet.

Als jij doet wat je echt wil, dan komt het ook naar je toe

Ik heb al zo vaak dit teruggekregen: ‘Doordat ik zo er mee bezig was, kwamen in één keer allerlei kansen op mijn pad.’ Hoe leuk is dat? Of het nou magie is, toeval of gewoon geluk – het gebeurt elke keer. Waar jij je aandacht op richt, groeit als een malle.

Ga ervoor, onderzoek je opties en vertrouw er ook echt op. Want als je niks doet, verandert er ook niks. Dan blijf je buikpijn houden of word je misschien burn-out. Dat wil ik niet en dat wil jij ook niet.

Wat wil jij eigenlijk?

Margriet Spijksma - E-book - Wat een kop Illy koffie mij leerde over geluk - Fablife

Lees in mijn e-book ”Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk’, mijn persoonlijke verhaal. Ik neem je mee in mijn worsteling over hoe ik maar steeds niet wist wat ik wilde.

Lees de tips en wordt geïnspireerd om ook te gaan doen wat je écht leuk vindt.


GRATIS DOWNLOADEN
Margriet Spijksma - E-book - Fablife - Jij een winstgevend bedrijf? Laat me niet lachen!

Lees hoe mijn persoonlijke verhaal jou kan helpen ook te gaan doen waar je van droomt. Ontdek hoe óók jij vrijheid, plezier & je creativiteit kunt ervaren.

Laat je inspireren (eindelijk) stappen te zetten die je verder helpen ervoor te kunnen gaan. (Doe het niet alleen!)


GRATIS DOWNLOADENMeer Blog artikelen
Geef de zorg een bloem

Gisteren was ik aan het hardlopen in het park. In mijn hoofd zag ik steeds hetzelfde filmpje: van Italianen die applaudisserend hun waardering voor alle helden in de zorg lieten zien. Wat een liefde! En wat een inspirerende energie ook! Tijdens het lopen werd ik door die energie gedragen – voor

Lees meer

Goede voornemens

Wat apart toch dat een nieuw jaar ook zo een ander gevoel kan geven. Heb jij dat ook, dat 2020 zo anders voelt dan 2019? Ik word zelf blij van 2020. Wat er ook komt, het voelt gewoon heel erg te gek. We zijn bijna al bijna op de helft van januari, is het je gelukt om vast te houden aan je goede

Lees meer

Ga jij in 2020 doen wat je..

Yes! 2020… ben je er klaar voor? De teller staat nu op 2020. Twintig is het getal dat je wakker wil maken om je leven te gaan leven wat er voor jou écht toe doet. Geldt dit ook voor jou? Bij een nieuw jaar, wens je iedereen die je kent een fantastisch gelukkig en gezond nieuw jaar. Ik jou

Lees meer
Margriet Spijksma - E-book - Wat een kop Illy koffie mij leerde over geluk - Fablife

Lees in mijn e-book ”Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk’, mijn persoonlijke verhaal. Ik neem je mee in mijn worsteling over hoe ik maar steeds niet wist wat ik wilde.

Lees de tips en wordt geïnspireerd om ook te gaan doen wat je écht leuk vindt.


GRATIS DOWNLOADEN
Margriet Spijksma - E-book - Fablife - Jij een winstgevend bedrijf? Laat me niet lachen!

Lees hoe mijn persoonlijke verhaal jou kan helpen ook te gaan doen waar je van droomt. Ontdek hoe óók jij vrijheid, plezier & je creativiteit kunt ervaren.

Laat je inspireren (eindelijk) stappen te zetten die je verder helpen ervoor te kunnen gaan. (Doe het niet alleen!)


GRATIS DOWNLOADEN