Margriet Spijksma

Welk ei leg jij in mei?
Mei is met afstand m’n favoriete maand. Alles groeit, alles bloeit. Overal wordt nieuw leven met een enorme kracht zichtbaar. Echt een soort noodzakelijke oerkracht. Die bloesems móéten bloeien. Die beuk móét zijn blaadjes ontrollen. Het doet mij soms denken aan de geboorte van mijn kinderen. Die móésten geboren worden. Zo voelde het tenminste.

En mei is natuurlijk ook de maand van de moeders! Feestelijk (ontbijt op bed!), maar ook hartstikke ingewikkeld.

Want terwijl ik hier achter mijn computer zit te tikken besef ik goed dat niet iedere vrouw ervoor kiest om moeder te worden. Of wel heel graag moeder wil worden, maar bij wie het (nog) niet lukt. En dat sommige vrouwen geen moeder meer hebben. Of nog wel een moeder hebben, maar haar niet meer zien of spreken, zoals ik.

Iedere vrouw heeft te dealen met het moederschap, op een of andere manier. We hebben allemaal ons eigen moeder-verhaal. (Daarin speelt trouwens ook een ei, want dat zit in het maandelijkse abonnement op ons vrouw-zijn 😊.)

Voor mij persoonlijk heeft Moederdag een rauw randje

Lang zag het ernaar uit dat ik geen kinderen kon krijgen. En ik verlangde er zo enorm naar! Dan zou mijn leven pas compleet vervuld zijn. Elke maand was het groot verdriet als het weer niet gelukt was.

Ik weet nog goed dat ik bij de bakker geen moederdagpresentje kreeg. Ik was toch zelf geen moeder? Ik ging door de grond en ben huilend in de auto naar huis gegaan. Zó pijnlijk om er ook daar mee geconfronteerd te worden.

Dat ik in die tijd nog wel contact met mijn moeder had was geen troost. In haar ogen zag ik elke keer de teleurstelling omdat ik er niet in slaagde haar kleinkinderen te geven.

Eerlijk gezegd putte het me uit. Wat mij geholpen heeft, is dat ik op een gegeven moment tegen mezelf kon zeggen: Ik ben moeder-zonder-kinderen. Vanaf dat moment kon ik ook weer genieten van andermans kinderen. Grappig genoeg is dat moedergevoel helemaal niet veranderd sinds ik kinderen heb. Ik voel me heus niet méér moeder door hun geboorte. (Dit is mijn persoonlijke ervaring, voor jou kan het heel anders liggen. Dat begrijp ik.)

Wat is een ‘moeder’ eigenlijk?

Speciaal voor jou ben ik even het woordenboek ingedoken. Ik vond er een aantal betekenissen. Natuurlijk die van ‘vrouw die een of meer kinderen heeft’. Maar ook die van ‘vrouw die als een moeder zorgt’, ‘moeder aarde’ en ‘oorsprong, bron’. Is dat niet mooi?

Zelf heb ik een sterk gevoel bij ‘moeder aarde’. Die is er altijd voor me, en dat idee alleen al vind ik heel fijn. Deze moeder laat zich in mei ook zo mooi zien.

Jij bent de moeder van je bedrijf

Als je zo kijkt naar wat een ‘moeder’ is, kun je het ook verbinden met je bedrijf of je plannen. Jij bent immers de oorsprong ervan (‘legt het ei’) en zorgt er als een moeder voor.

Wat jouw verhaal ook is, het is zo mooi om in deze groeimaand mee te gaan in de flow, en je bewust te worden van jouw ‘ei’. Alles – je hart, hoofd en handen – mag in het teken staan van groei. En in alles wat je voelt, denkt en doet, mag je zijn wie je bent. Doen waarvan je houdt. Daar gaat het om.

Ik hoop van harte dat je alles wat jij vanuit jouw moederschap te bieden hebt in mooie dingen omzet. Dat je het koestert. Want je hebt het in je en je mag het elke dag laten zien. Zo wordt in mei alle onzichtbare groei zichtbaar. Hoe mooi is dat!

Waar wil jij in groeien?

Waar sta jij je eigen groei in de weg?
Waar laat jij kansen liggen?
Waar houd jij je klein en onzichtbaar?

Kom op, het is mei, ei koerei! 

Ik zeg: leg je ei en committeer je met hart en ziel om er als een liefhebbende moeder voor te zorgen en in te investeren.

Als jij doet waarvan je houdt, wordt de wereld mooier. Promise.

Plezier!
Margriet

EXTRA: Wil jij actie om meer uit je leven te halen?

1. Donderdag 7 juni Het Level 7 EVENT. Eendaags live event – Exclusief voor bevlogen vrouwen die NU willen weten wat ze écht willen in hun leven – en willen stoppen met het verspillen van hun tijd. Het event is iedere keer snel uitverkocht dus bestel hier snel je ticket!

2. Lees mijn boek F*cking Fantastic. Ik neem je mee in mijn verhaal. Vol inzichten, emotie en inspiratie. Klik hier om mijn boek te bestellen.

3. Ga jij voor onafhankelijkheid in vrijheid & geld?

Het programma ‘Jouw Bedrijfsidee’ voor vrouwen die (succesvol!) een eigen bedrijf willen waarin creativiteit, voldoening én plezier samenkomen. Bekijk hier meer.

Lees in mijn e-book ”Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk’, mijn persoonlijke verhaal. Ik neem je mee in mijn worsteling over hoe ik maar steeds niet wist wat ik wilde.

Lees de tips en wordt geïnspireerd om ook te gaan doen wat je écht leuk vindt.


GRATIS DOWNLOADEN

Lees hoe mijn persoonlijke verhaal jou kan helpen ook te gaan doen waar je van droomt. Ontdek hoe óók jij vrijheid, plezier & je creativiteit kunt ervaren.

Laat je inspireren (eindelijk) stappen te zetten die je verder helpen ervoor te kunnen gaan. (Doe het niet alleen!)


GRATIS DOWNLOADENMeer Blog artikelen
Wil jij afvallen, maar lukt..

Simone is een prachtvrouw, die zichzelf een paar kilo te zwaar vindt. Wat ze ook doet, afvallen lukt haar niet. Ook al is dat het allerliefste wat ze wil. En onderhand is ze behoorlijk gefrustreerd geraakt. Dus toen ik haar laatst sprak, vroeg ze mij: "Margriet, waarom lukt het me toch niet om d

Lees meer

Wat je kan doen als je met..

Via de mail kreeg ik een noodkreet van mijn naamgenoot Margriet: ‘Wat moet ik doen - ik ga elke dag met buikpijn naar m’n werk. Op vrijdag hang ik thuis mijn jas op en dan denk ik: laat dit weekend alsjeblieft lang duren. Ik hou dit niet meer vol.’ Er zijn zoveel vrouwen die zich dagelijks

Lees meer

Je wil van alles, maar hoe..

Het allerliefste wil ik dat alle vrouwen gaan doen wat ze echt willen. Dat is mijn passie en mijn missie. De vrouwen in mijn trainingen lopen vaak óver van de ideeën - soms struikelen ze er zelfs over - en ze willen altijd van alles. Om te gaan doen wat je echt wil, heb je focus nodig. Dat is

Lees meer