Margriet Spijksma - Fablife - In gesprek - Week van de werkstress

Werkstress? Houd jezelf niet voor de gek!

Lees hier mijn blog

Halleluja! Welkom in de week van de werkstress 😊. Ik vind trouwens dat werkstress nergens voor nodig is. En ik zal je vertellen waarom.

Vorige week mocht ik Suzan trainen. Ze vroeg me – een beetje schuchter lachend – of ze een bijna burn-out kon hebben. Ze redt het immers wel om haar werk te doen. Ook al voelt ze zich ontzettend gestrest en slaapt ze eigenlijk altijd slecht, vooral in de nacht van zondag op maandag. Want de dag erna móét ze weer.

In ons gesprek geeft ze aan dat haar leven er op dit moment totaal niet uitziet zoals ze het liefste wil. In geen enkel opzicht. De inhoud van haar werk verandert steeds, het wordt er voor haar niet leuker op. De ene reorganisatie is nog niet afgerond of de volgende staat alweer voor de deur. Eerder kon ze bij deze bank lekker doorgroeien, daar kreeg ze energie van. Nu zit ze met samengeknepen billen af te wachten hoe lang ze nog mag blijven.

Vaak vraagt ze zich af of ze dat eigenlijk wel wil. Doorgaan met wat ze nu doet. Met al die stress en spanning.

Ik kan je niet zeggen hoe vaak ik die vraag al niet voorbij heb zien komen. ‘Moet ik nog wel doorgaan’ of ‘Moet ik dit mijn hele leven blijven doen’, en alle variaties daartussenin.

De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Klinkt misschien cryptisch. Maar wanneer jij jezelf die vraag stelt, kán het antwoord niet ‘ja’ zijn. Dat kan gewoon niet. Alleen je hoofd, je verstandige verstand zou zo’n denkfout maken.

Net zoals Suzans hoofd doet. Dat vertelt haar steeds dat ze voor het geld moet blijven. Dat ze geen keus heeft. Ze heeft immers net een scheiding achter de rug. Alles is net een beetje op de rit. Het is helemaal niet verstandig om nu drastische beslissingen te nemen – ook al heeft ze nog zoveel werkstress. Jammer dan.

Als jij stress ervaart, zit er iets niet goed in een relatie

Je hebt met alles een relatie. Met je moeder, je man, je kind. Met de koffie die je drinkt en de stoel waarop je zit. En zéker met het werk dat je dag in dag uit doet.

Als jij stress ervaart – in wat voor vorm dan ook – dat zit er iets heel erg fout in een van die relaties.

Stress is eigenlijk een geweldige manier van je lijf om te zeggen: ‘Hé Suzan (of vul je eigen naam in), het is de hoogste tijd om je team weer op één lijn te krijgen! Heel onhandig dat ze nu allemaal hun eigen weg gaan. Je hart wil een andere baan en een ander leven. Je hoofd zegt dat dat niet zomaar kan, want wat dan en hoe dan? En je lijf vangt de fysieke klappen op van dit ongelukkige dilemma tussen hart en hoofd. Wake up! Dit kan niet nog langer zo doorgaan!’

Als je dit wil veranderen, is het enorm belangrijk dat je naar je gevoel luistert. Want de enige manier om je relaties te verbeteren – en (werk)stress te verminderen – is door zelfkennis.

Ik ben een girl with a BIG mission

Ik geloof dat als je wilt gaan doen wat je echt wilt, de vorm vanzelf duidelijk wordt. Het is niet een kwestie van stilzitten en het maar laten gebeuren. Nee, door te onderzoeken wat belangrijk voor je is en er zo achter komen waar je van houdt, wordt ‘het’ – dát wat zo belangrijk voor je – hoe dan ook zichtbaar. Dat is een natuurlijk proces van aandacht geven en laten groeien. Dat heb ik keer op keer zien gebeuren bij de vrouwen die ik train.

Ik geloof ook dat de wereld mooier wordt wanneer we gaan doen wat we écht willen. En dat dit een enorme positieve transformatie in de wereld geeft. Vrouwen die dit doen (mannen ook) zijn pioniers, wegbereiders voor iedereen die na hen zal komen. Zo ervaar ik het zelf heel sterk. Wij hebben immers geen werkende moeders en grootmoeders als inspirerende voorbeelden voor ons gehad. Niemand heeft ons verteld of voorgeleefd hoe je dat doet: doen waar je hart van in de fik gaat!

Maak je dromen helder 

Het gaat erom dat jij je dromen helder hebt. Dat je niet denkt: wat is voor mij maximaal haalbaar in deze situatie. Nee, droom! En stel jezelf steeds opnieuw grote doelen.

Stress is er enorm goed in om je dromen kleiner te maken. Als een overlevingstactiek kruipen je dromen en verlangens vér weg zodra stress zich aandient.

Daarom zeg ik tegen Suzan dat het belangrijk is dat ze zich niet langer identificeert met de ‘Suzan die moet werken voor geld en alleen maar kan hopen dat ze alle ballen in de lucht houdt’. Want zolang haar acties daarop gebaseerd blijven, houdt zij zichzelf nodeloos klein.

Ook vertel ik haar dat ze alleen maar voor relaties moet gaan waar ze mega blij van wordt en dat ze daarin moet blijven investeren. Zo kan ze ervoor zorgen dat het mooi wordt en blijft voor haar.

Houd jezelf dus niet voor de gek

‘Lijd’ jij onder werkstress? Trap dan niet in de re-integratievalkuil, houd jezelf niet voor de gek. Werk in plaats daarvan aan je relatie met je werk. Geloof in wat je doet. Ga met je team het gesprek aan. Wat vindt je lijf van je werk? Is je hart nog blij van wat je doet? Praat erover en los het op. Voor alles is een oplossing, zeker als het om jouw geluk gaat.

Klaar daarmee. Step up. Word woestaantrekkelijk omdat jij je hart volgt.

Mooier wordt het niet!

Plezier vandaag,

Margriet

PS Mijn boek F*cking Fantastic heb ik geschreven voor alle vrouwen die ernaar verlangen te doen wat ze echt willen en de sprong willen wagen naar een nieuw leven. In mijn boek vertel ik wat er gebeurt als je kiest voor jezelf − omdat je niet anders kunt. Sinds de verschijning vorig jaar november zijn er al vele exemplaren verkocht. Yeah!

Bestel hier mijn boek.