Margriet Spijksma - Fablife

Wie betaalt, bepaalt – of niet?

Luister hier mijn blog

Gave studie, mooie baan, fijne relatie.
En uiteindelijk een bankrekening waarover jullie samen beslissen.
Als er iets gekocht wordt, beslissen jullie daar samen over.

Geldt ook voor jou toch?

Misschien koop je een enkele keer iets zonder overleg. Een zacht kussen voor op de bank, of een jurk (in de uitverkoop).

Als je dat soort dingen eerst moet voorleggen voor goedkeuring, pfft. Mannen snappen echt niet dat je dat jurkje absoluut NU moet hebben, of dat het kussentje echt WAANZINNIG goed past bij de bank, de kleuren komen er helemaal in terug …

Trouwens, sinds wanneer moet jij je verexcuseren voor wat je doet, zo zijn jullie toch niet getrouwd?!

Ha, zo mag ik het horen. Maak je eigen keuzes en ga ervoor, zou ik zeggen!

Mijn ervaring is echter dat het soms ook anders gaat.

Je weet dat ik vrouwen train te gaan doen wat ze écht willen. Waar ze écht van houden. Dat is niet zomaar een dingetje. Dat gaat veel verder dan een mooie jurk kopen, al is die van Ralph Lauren. Het is echt volmondig en van harte JA zeggen tegen jezelf, je eigen verlangens respecteren, accepteren en faciliteren.

En dat is m e g a s p a n n e n d.

Dat is zó spannend dat sommige vrouwen in het proces gaan twijfelen.

Doe ik het wel goed?
Mag ik dit wel?
Ga ik niet te ver?

Achter al die twijfels zit natuurlijk angst. Angst voor de nieuwe keuzes die ze maken. Angst voor het onbekende. Angst om zekerheden kwijt te raken. Maar daar zijn ze zich meestal nog niet van bewust. Nu overheersen onzekerheid en twijfels.

Om die twijfels de kop in te drukken, nemen ze de beslissing om hun partner bij hun keuzes te betrekken. Want ja, die moet toch ook meebetalen. Dan is het toch logisch dat je eerst even samen overlegt, toch? En misschien moet hij het maar beslissen ook, het is tenslotte ook zijn geld …

Met als gevolg dat beide handen op de knip blijven.

Zowel verdrietig als fascinerend vind ik het dat dit zoveel voorkomt.

Natuurlijk kan ik me voorstellen dat je wilt overleggen met je partner, je leeft tenslotte niet alleen.

Maar dat is iets anders dan de verantwoordelijkheid voor het maken van jouw keuzes van je af schuiven. De bal bij iemand anders neerleggen. Terwijl het er alleen maar om gaat wat JIJ wilt. Niet wat de ander wil of belangrijk vindt.

Als jij hierover twijfelt – of angst voelt – twijfelt die ander ook. Je besmet hem als het ware met jouw onzekerheid. Als je partner niet voelt dat jij het echt wilt, zal hij zich alleen maar blind staren op de investering die wordt gevraagd. En dan is het makkelijk kiezen voor het veilige pad: lekker blijven zitten waar je zit. (Nog goedkoper ook ☺)

Voor zichzelf weten mannen vaak precies wat goed voor ze is en welk resultaat ze willen behalen. Ze zeggen gewoon: dit wil ik en dat wil ik niet. En dan gaan ze ervoor. Koste wat kost. Ze nemen gewoon de beslissing omdat ze het belangrijk vinden.

Wij vrouwen vinden dat meestal geweldig voor ze. We gunnen het ze van harte, met in ons achterhoofd de geruststellende gedachte: ‘Ach, met het geld komt het heus wel goed.’

Stel dat je diezelfde gedachte ook voor jezelf zou toelaten. Wat zou er dan voor moois kunnen gebeuren?

Ik heb me er de afgelopen jaren vaak over verbaasd. Zoveel vrouwen die mij vertellen over hun burn-out en stress, het gevoel dat ze helemaal waren vastgelopen. Ze verlangen er zo enorm naar om eruit te halen wat erin zit en het leven te leiden waar ze stiekem op hopen. Ook al hebben ze nog geen idee hoe of wat.

En toch doen ze het niet. Ik vermoed dat veel van hen nog steeds met pijn in hun buik op hun werk zitten. Ze pakken niet door omdat hun partner het niet zitten. Ik begrijp heel goed hoe dat werkt – ik heb in precies hetzelfde schuitje gezeten.

Hier, citaat uit mijn boek F*cking Fantastic:

Al die jaren wist ik niet wat ik wilde qua werk en ik was voortdurend aan het jobhoppen. Gek werd Marcus ervan, net zo goed als ik. Dan stond ik huilend voor hem om zijn goedkeuring te vragen om ergens ontslag te nemen. ‘Ja,’ zuchtte hij dan. ‘En de hypotheek dan?’

Uiteindelijk is het goed met me gekomen. Want geloof me, die vurige wens naar verandering, naar iets nieuws, laat zich niet ondersneeuwen. Die komt er hoe dan ook uit.

You rule, you decide, het is jouw leven.

Want weet je, met het geld komt het heus wel goed.

Plezier vandaag,

Margriet