Wil jij afvallen, maar lukt het niet? Hou het simpel!

Simone is een prachtvrouw, die zichzelf een paar kilo te zwaar vindt.

Wat ze ook doet, afvallen lukt haar niet. Ook al is dat het allerliefste wat ze wil.

En onderhand is ze behoorlijk gefrustreerd geraakt.

Dus toen ik haar laatst sprak, vroeg ze mij: “Margriet, waarom lukt het me toch niet om dat gewicht kwijt te raken?”

Eerlijk? Ik vond het een beetje vragen naar de bekende weg.

Ik had me er makkelijk vanaf kunnen maken door te zeggen: stop dan met snoepen of ga desnoods naar een leefstijlcoach.

Maar zo werkt het niet.

Met alles heb je een relatie

Als je mij kent, weet je dat ik enorm van het boerenverstand ben. Dingen niet moeilijker maken dan ze zijn. Vaak is het zo simpel! Zo simpel dat je het zelf niet ziet.

Ik vind ook dat je met alles een relatie hebt. Je gaat op een bepaalde manier met alles om. Ook met je lijf, ook met wie je bent. Dat betekent dat aan jouw buitenkant zichtbaar is hoe jij met jezelf omgaat en hoe jij je voelt.

Ik herken vrouwen die niet goed in vel zitten

Je weet dat ik regelmatig live events geef. Als ik dan ’s morgens de zaal binnenloop, pik ik ze er zó uit: de vrouwen die ongelukkig zijn in hun leven.

Vaak zitten ze met gekromde schouders, een beetje voorovergebogen. Hun benen stijf over elkaar heen geslagen. Sommigen hebben ook nog een grote sjaal, beschermend (afschermend?) om zich heen gedrapeerd.

Ik herken deze vrouwen zelfs aan hun selfies op Instagram en Facebook. Want hun haar hangt altijd half over hun gezicht.

Alsof ze niet gezien willen worden.

Vroeger was ik een dik meisje

Niet gezellig mollig, maar echt onhandig dik. Dus ik weet hoe het is om te zwaar te zijn en je daar ongelukkig over te voelen.

Maar ik weet ook dat die kilo’s voelden als een beschermlaag. In mijn leven gebeurden allerlei dingen die me ongelukkig maakten. Achteraf zie ik wel dat ze niet hadden mogen gebeuren. In die tijd zelf kon ik alleen maar taarten bakken en die opsnoepen.

De vraag is: gaat het goed met je

Waardoor komt het dat je aankomt? Want daarin zit natuurlijk de essentie. Ik wil je echt uitdagen om serieus naar jezelf te kijken: hoe komt het toch dat je blijft doen wat je doet, zodat je minder gelukkig bent dan je wil zijn?

Misschien ben je nu tevreden over je gewicht. Maar geef je al je energie aan je werk waardoor je ’s avonds geen mens meer bent. Of zit je in een relatie waarin je steeds maar toegeeft. Ook dan is het waardevol om je deze vraag te stellen.

Eerlijk antwoord geven kan confronterend zijn. Erkennen dat je jezelf steeds in de weg zit, erkennen dat je soms over je heen laat lopen – dat is niet fijn.

Doe het niet alleen

Het is zo belangrijk om gelijkgestemdheid te vinden in dit proces. (Echt, als ik alle vrouwen die denken dat ze de enige op de hele wereld zijn met hun probleem, een euro moest geven – was ik drie-keer-over-de-kop-schathemeltjerijk.😊) Dus ga echt kijken wie jou hierbij kan helpen. Je hoeft het niet alleen te doen. Samen kom je verder.

Mijn programma Level 7 gaat precies hier over. In een van de levels ontdek je hoe je weer lekker in je vel komt. Want dat is natuurlijk onderdeel van het grote geheel van ‘echt doen wat je leuk vindt’. En ook voor de vrouwen in het programma geldt dat ze soms niet helemaal tevreden zijn met hun gewicht of hun conditie.

En hou het simpel!

Eén van de vrouwen in het programma gaf laatst aan dat ze steeds om vijf uur ’s middags een moeilijk moment had. Dan stond ze na haar werk in de supermarkt, moe en een beetje hongerig, en zou alles wel lusten. Een andere deelneemster vertelde dat zij dat altijd ’s avonds had, als ze tv keek. Dan kreeg ze automatisch trek in chocolade.

Alleen al het delen van hun verhaal maakte dat zij zich ‘lichter’ voelden. We hebben toen met z’n allen doorgepraat over wat ze het beste konden doen. Eén van de beste adviezen die ze kregen was het simpel te houden.

Ze hoefden niet hun hele leven overhoop te gooien. Ze hoefden alleen maar te kijken naar dat ene moeilijke moment, bijvoorbeeld vijf uur ’s middags. Ze hoefden alleen dat ene moment om te buigen. Wat konden ze dan anders doen? Geen zak drop kopen, maar een tijdschrift. Geen chocolade snoepen, maar een glas water drinken.

Wat kun jij doen om jouw ‘ene moment’ te veranderen? Als je het klein houdt, zul je grootse resultaten ervaren!

Ik wens je heel veel plezier

En ik hoop dat je eruit gaat zien zoals je het zelf wil. Dat je je zo goed gaat voelen als je zelf wil. Dan word je woest aantrekkelijk, in alle opzichten. Dan gaan er mooie dingen voor je gebeuren. En of je daarin dun of dik bent, dat maakt niet uit. Maar wees vooral wie je wil zijn.