Margriet Spijksma - Fablife

Zit jouw status je geluk in de weg?

Luister hier mijn blog

Je hebt een goede opleiding.
Je hebt een goede baan.
Je hebt een goede auto van de zaak.

Op papier heb jij het écht voor elkaar.

Geloof je het zelf?!

Dit is het verhaal van Annelies

Annelies is een van de vrouwen die ik train om te gaan doen waar ze van houdt. In een van onze eerste gesprekken vertelt ze openhartig dat ze eigenlijk heel erg hecht aan haar status op het werk.

Zo op het oog heeft ze het daar prima voor elkaar. Zowel collega’s als leidinggevenden dragen haar op handen. In het team is ze een bindende factor en ze steekt iedereen aan met haar energie. Ze wordt steeds gevraagd voor allerlei enorme leuke projecten (sommige collega’s zijn daar stiekem zelfs een beetje jaloers op).

Maar Annelies wordt er niet blij of gelukkig van, mooi niet. Want haar hart ligt er niet in. Een tijdje terug heeft ze haar baas verteld dat ze het niet meer naar haar zin had. Dat was wel even stretchen voor haar. Natuurlijk had hij geen oplossing – het liefste wil hij haar gewoon houden op de plek waar ze nu zit!

Een volgende stap heeft ze nog niet genomen. Ondenkbaar dat ze dat doet. Wat dan? En hoe dan? Hoe ziet haar leven er dan uit? Zonder vast salaris, zonder bonus, zonder die altijd maar positieve beoordelingen van leidinggevenden, zonder al die zekerheden …

Alsof ik mezelf hoor praten
Toen ik Annelies’ verhaal hoorde, was het alsof ik een stap terugzette in mijn eigen verhaal. Ik herkende het zó goed.

In mijn ‘vorige leven’ (dus vóór Fablife) was ik voortdurend bezig met status en zekerheden. Ik vond het bijvoorbeeld superbelangrijk dat ik mezelf een groot huis kon veroorloven, op een fantastische locatie. Ook stak ik er veel tijd in om de inrichting helemaal tiptop te maken. Geen merkloze meubels, maar echt topdesign. Ik ging op vakantie naar allerlei gekke bestemmingen. Als het maar ver weg en luxe was.

Zo kleedde ik ook mijn cv aan. Ik werkte er hard aan om er topbedrijven op te krijgen. Ik was dan wel een jobhopper, maar ik hopte wel van de ene gave baan naar de andere. Zodat mijn omgeving zou denken: nou die Margriet kan echt wel wat!

Dat veranderde van de ene op de andere dag. Alsof er een knop in mijn hoofd omging. Ik kon het gewoon niet meer opbrengen. (Hoe dat precies ging lees je in mijn boek!) Ik maakte het uit met mijn toenmalige vriend, zegde mijn vaste baan op en vertrok naar Nieuw-Zeeland. Eenmaal terug had ik geen werk, geen geld en ook geen huis.

Dat was wel even slikken, kan ik je zeggen. Maar ook al stond het huilen me vaak nader dan het lachen, één ding wist ik zeker: ik had mezelf terug. Ik voelde weer dat ik leefde. Ik kon weer ademhalen. Ik voelde me weer vrij, en nam mijn eigen beslissingen. Ik werd weer Margriet. Op de dag dat ik zogenaamd alles verloor, won ik ook alles terug.

En het gekke is, ik houd nog steeds van mooie dingen. Mijn liefde voor A-merken is niet veranderd. Waarom zou ik voor minder dan het beste gaan? Een van de tofste ontdekkingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan is dat waar jij van houdt, ook van jou houdt.

Daarom is het zo belangrijk dat je weet waar je van houdt.

Wees eerlijk tegen jezelf

Ik verwonder me er vaak over dat wij vrouwen zoveel kunnen, zoveel power hebben, en dat we toch zo bang zijn om te gaan voor waar we blij van worden. Liever blijven we zitten in een te krappe comfortzone dan dat we voor onszelf kiezen.

Mijn ervaring – en die van de vele vrouwen die ik heb getraind – is dat je misschien even een vrije val maakt. Even is er onzekerheid, over wat je precies gaat doen en hoe je dat aanpakt. Maar daarna komt het altijd weer helemaal goed en vaak zelfs nog veel beter.

Laat daarom je behoefte aan status je niet klein houden. Step up!

Hoe belangrijk is status voor jou? Wil je het koste wat kost vasthouden, of zou je het diep in je hart willen loslaten en kiezen voor waar je hart echt van in de fik gaat?

Jij kunt alles. Neem dat maar van mij aan.

Ik beloof je dat het mooi is hier, aan de andere kant van het hek!

Plezier vandaag,
Margriet