Margriet Spijksma

Zo kom je erachter waar je hart van in de fik gaat


Margriet Spijksma - Fablife


‘Ik ben al jaren op zoek naar wat ik nu eigenlijk wil. Ik heb al van alles geprobeerd, maar ik heb zoveel ideeën! Wanneer weet ik dat ik het juiste idee te pakken heb?’

Zomaar een vraag van Judith. Deze vraag heb ik de afgelopen zes jaar heel veel gekregen van de vrouwen die ik hierin train. En o jee, wat heb ik hier zelf ook mee geworsteld!

Ik had zóveel ideeën om een eigen bedrijf te beginnen. En daar bleef het niet alleen bij. Ik liep de deur van de Kamer van Koophandel figuurlijk plat. Telkens weer wilde ik een nieuwe bedrijfsnaam inschrijven. Ik huurde panden, liet visitekaartjes drukken. Want elke keer voelde het als Het Ultieme Idee.

Misschien herken je dat wel? Dat je telkens weer een idee hebt waarvan je denkt: ja, dat is het! Dat je er helemaal vol in gaat. En even later denkt: hm, zo leuk is het nou ook weer niet. Of dat je denkt: eigenlijk komt het op dit moment niet goed uit. Want de kinderen zijn nog zo klein. Want je hebt geen werkkamer voor jezelf. Want ….

Ik had het extra sterk als het idee van iemand anders afkomstig was. Dan had een of andere vage kennis gezegd: ‘Ik zie jou wel zus of zo doen. Is dat niets voor je?’ En hop, vloog ik er weer in. Ik was daar heel gevoelig voor: ‘O, echt waar? Denk je dat ik dat zou kunnen?’

Er moest iets veranderen

Achteraf kan ik wel zien waarom die ideeën maar bleven komen. Er móést gewoon iets veranderen in mijn leven. Ik was enorm toe aan iets anders. Ik hunkerde naar een nieuwe richting. Maar het lukte me lange tijd niet om houvast te krijgen: wanneer wist ik nou zeker dat een idee echt het idee was?

Waar hou je echt van?

Mijn ouders hadden van mij niet verwacht dat ik ooit dit succesvolle bedrijf zou hebben. Ha, heus niet! Dat ik andere vrouwen train te doen wat ze écht willen? Het is nóóit in hun hoofd opgekomen.

Ten eerste omdat doen wat je zélf wilt, bij ons thuis not done was (en is). En ten tweede omdat je er – in hun ogen – nul euro mee kon verdienen. Het was immers geen officieel beroep. En daarom bestond het niet.

Wat ik doe, heb ik helemaal zelf gecreëerd. Tegen de klippen op van wat iedereen van me dacht en vond. Volgens mij leven we nu in een tijd waarin iedereen vrij is om te creëren wat ze wil. Je hoeft niet in een bestaand ‘beroep’ te stappen – zo ouderwets. Het beroep ‘vrouwen trainen wat ze echt willen gaan doen’ vind je niet in een beroepenlijst. En toch doe ik het en verdien ik er goed mee.

Lange tijd ben ik het verkeerde soort ideeën achterna gehold. Ideeën die louter geldgestuurd waren. Als ik dacht: daar kan ik geld mee verdienen, vond ik het al een goed idee. Maar het ligt net andersom, geloof me. Het gaat erom dat je een idee vindt dat je waar je hart van in de fik gaat en dat je jezelf vervolgens leert hoe je daar geld mee kunt verdienen.

Wat doe je met al die ideeën?

Het beste wat je kunt doen is erkennen dat je nu eenmaal veel ideeën hebt. Maak jezelf niet gek als je er weer ‘s eentje hebt. Denk dan niet meteen: ‘Wow, dit is het helemaal, en het komt praktisch ook zo goed uit. Een gat in de markt!’

De belangrijkste vraag die je dan moet stellen is: hou ik ervan? Is het zeg maar Mr. Right op het witte paard of gewoon een voorbijgaande fling. Je hart moet erin zitten, je grote teen, je onderbuik, alles moet mee willen doen. En als alles ‘ja’ zegt, heb jij je Ultieme Idee gevonden.

Kom je er dan nog niet uit en blijven de ideeën komen? Pak dan een vel papier en teken er drie kolommen op: Yes!, Zou kunnen en Nee, toch maar niet.

Spreek met jezelf af dat je de komende drie weken al je ideeën gaat bijhouden. Als er een idee in je hoofd floept, zeg je dankjewel. Is het weer zo’n wow-idee? Dan is het een dikke Yes! Schrijf het op in die kolom.

Wat je vervolgens doet is – niks. Gewoon een nachtje erover slapen. De volgende dag kijk je weer naar wat je hebt opgeschreven. Hoe voelt het nu? Hoort het nog in de Yes! kolom of kan het opschuiven naar een van de andere kolommen?

Er even wat tijd overheen laten gaan doet wonderen voor je inschattingsvermogen. De volgende dag (of later) voel je haarscherp aan of het echt hét idee is of niet.

Dus ik zeg: train je zelf dit te doen. Na drie weken komt echt het grote verschil. Ga het doen. Kijk wat er gebeurt. Hoeveel ideeën je dan nog hebt.

Heel veel plezier en succes de komende weken.

Plezier!

Margriet

Margriet Spijksma - E-book - Wat een kop Illy koffie mij leerde over geluk - Fablife

Lees in mijn e-book ”Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk’, mijn persoonlijke verhaal. Ik neem je mee in mijn worsteling over hoe ik maar steeds niet wist wat ik wilde.

Lees de tips en wordt geïnspireerd om ook te gaan doen wat je écht leuk vindt.


GRATIS DOWNLOADEN
Margriet Spijksma - E-book - Fablife - Jij een winstgevend bedrijf? Laat me niet lachen!

Lees hoe mijn persoonlijke verhaal jou kan helpen ook te gaan doen waar je van droomt. Ontdek hoe óók jij vrijheid, plezier & je creativiteit kunt ervaren.

Laat je inspireren (eindelijk) stappen te zetten die je verder helpen ervoor te kunnen gaan. (Doe het niet alleen!)


GRATIS DOWNLOADENMeer Blog artikelen
Mag ik je iets vragen?

Heb je een mooi jaar achter de rug? Denk je weleens terug aan je hoogtepunten dit jaar. En aan je dalen? Heb je iets gedaan waar je trots op bent? Blij om bent? Hoe kijk jij terug op 2019? En, hoe kijk je naar 2020? Voel je de vonk in je die weet waar je naartoe wilt? Verheug jij je daar al

Lees meer

Waar klopt jouw hart vol..

De hartjes van mijn kinderen zijn zo vol verwachting dat hun blaas er ’s nachts  leegloopt;). Hoe mooi is het dat je je ergens zo op verheugt, dat je er (bijna) van in je broek plast.  Ik geloof dat daar de hoogste vorm van geluk ligt. Helder hebben wat je verwacht, wat je voelt

Lees meer
Margriet Spijksma - Blog - Margriet

Ergens inrollen is funest..

Ga eens na hoe je in deze baan terecht bent gekomen. Ergens inrollen gaat soms zo onbewust, dat we het niet eens bewust doen. Het lijkt alsof het vanzelf gaat.  Er zijn maar weinig mensen die helder hebben wat ze graag voor werk willen doen en dat nu vol power en passie doen. Meer voor

Lees meer
Margriet Spijksma - E-book - Wat een kop Illy koffie mij leerde over geluk - Fablife

Lees in mijn e-book ”Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk’, mijn persoonlijke verhaal. Ik neem je mee in mijn worsteling over hoe ik maar steeds niet wist wat ik wilde.

Lees de tips en wordt geïnspireerd om ook te gaan doen wat je écht leuk vindt.


GRATIS DOWNLOADEN
Margriet Spijksma - E-book - Fablife - Jij een winstgevend bedrijf? Laat me niet lachen!

Lees hoe mijn persoonlijke verhaal jou kan helpen ook te gaan doen waar je van droomt. Ontdek hoe óók jij vrijheid, plezier & je creativiteit kunt ervaren.

Laat je inspireren (eindelijk) stappen te zetten die je verder helpen ervoor te kunnen gaan. (Doe het niet alleen!)


GRATIS DOWNLOADEN