ZOU EEN EIGEN BEDRIJF
IETS VOOR MIJ ZIJN?

margriet schrijven

‘Als jij jezelf die vraag stelt, weet je diep van binnen het antwoord al’

Dus mijn antwoord is ja!

Ja, ondernemen past bij jou. Anders zou je die vraag toch niet hebben? Iemand die zich heerlijk voelt op kantoor en tevreden is met haar collega’s en baas, stelt zichzelf die vraag niet. Maar als jij af en toe wegdroomt bij de vraag ‘is ondernemen iets voor mij’, mag je dat gerust zien als een positieve hint. Dat zegt mijn nuchtere Friese boerenverstand tenminste 😉

Wat jij eigenlijk wilt
Dat kan ik in één woord samenvatten: vrijheid. Vrijheid om je eigen beslissingen te nemen. Vrijheid om zelf je dagen in te delen. Je wilt ook meer van toegevoegde waarde zijn in de wereld. Een zinvolle bijdrage leveren met jouw talent en expertise.

En wat Ilja niet meer wilde
Laatst vroeg Ilja me of ondernemen iets voor haar zou zijn. Want ze was het beu om elke dag weer naar haar werk te rijden en daar haar dagen te slijten. Ze was het steeds lastiger gaan vinden om voor haar baas te werken.

Ze wilde niet meer haar tijd en energie inzetten voor een doel dat niet van haar was, waar haar hart niet lag. Daarbij komt dat ze altijd overloopt van de ideeën en daar waren ze op haar werk niet altijd enthousiast over.

Ondernemen is een big thing
Je neemt afscheid van alle (financiële) zekerheden die je hebt. Wat gaat er gebeuren? Wat als het niet direct een succes is? En hoe weet je of je het wel ‘kunt’? Het is echt een sprong in het diepe.

Toch zeg ik: ga het doen en ervaren. Je kunt het zo groot en klein maken als je zelf wilt. Hierna kun je altijd nog zeggen dat het niets voor je was.

Oké, ik wil ondernemen. Maar waarin?
Misschien denk je nu;  ‘Ja leuk, dat ik erachter ben gekomen dat ondernemen echt iets voor mij is, maar WAARIN? Ik heb nog geen bedrijfsidee. Ik heb zoveel ideeën maar alles wat ik bedenk bestaat al.’ Ik ga je op weg helpen met tips:

TIP 1
Zoek niet naar waar de schaarste in de markt ligt. Zoek naar een idee wat helemaal is wie jij bent. Als jij iets gaat doen wat niet bij je past, houd je het niet lang vol. Als je iets aan het doen bent waar je iedere dag heel blij van wordt, dan straal je dat uit. Dan ga je er iedere dag met plezier mee aan de slag en voelt het niet als werken, maar als iets wat je graag doet.

TIP 2
Een goed begin is het halve werk. Begin niet te snel, zorg dat je bedrijfsidee staat als een huis. Wat je gaat bouwen is iets wat je de rest van je leven voluit wilt doen!

TIP 3
Wil jij voor jezelf beginnen? Maak geen businessplan! Je bent niet helderziend. Wat er gaat komen, kun je niet vooraf bedenken. Ervaren is de enige manier. Voorbeeld: Ik had helemaal in mijn hoofd om zowel mannen als vrouwen te trainen. Gaandeweg bleek dat ik me veel fijner voelde bij het trainen van vrouwen. Dit ervaar je door te doen en kun je vooraf niet uitgestippeld hebben.

TIP 4
Alle begin is moeilijk. Zeker als je voor jezelf gaat. Omring je daarom met mensen waar je je ambitie mee kunt delen. Met alle andere zogenaamde goede ‘adviezen en raadt’ moet je dealen. Laat je niet beïnvloeden.

TIP 5
Laat je inspireren en trainen door mensen waar je bewondering voor hebt. Schrijf eens 3 personen op. Wat doen ze, welke stappen hebben ze gezet om succesvol te worden? Je hoeft ze niet 1-op-1 na te doen, maar leer van ze. Get inspired.

TIP 6
And last but not least, misschien wel de belangrijkste tip. Verander je mindset! We zijn zo goed in het denken van ‘Ik kan toch niet ondernemen’, ‘Ik ben geen doorzetter’, ‘Ik ga hier nooit mijn geld mee verdienen’. Als je zo blijft denken gaat het niet lukken. Stel een doel voor jezelf waar je naar toe wilt. Hoe wil jij dat je leven er uit gaat zien? Visualiseer dit en blijf het iedere dag voor je zien. Stel jezelf doelen om tot dit einddoel te komen. Gedraag je alsof je al dit leven leidt.

TIP 7
Oké nog eentje dan: Stel jezelf voor hoe jij op je leven wilt terugkijken als het je laatste dag is. Precies! Je wilt niet denken ‘Had ik maar’. Go for it, make it happen.

Plezier! Margriet

P.S. Wil jij eindelijk doen waar je al een tijd naar verlangt? Op 21 maart starten we met het programma Jouw bedrijfsidee. In dit programma gaan we met een groep vrouwen aan de slag met het ontdekken van jouw bedrijfsidee. Nadat het idee staat als een huis gaan we de eerste succesvolle stappen zetten in jouw business. Het programma bestaat uit online belevenissen, livedagen, zoomsessies en een besloten community. Nieuwsgierig? Kijk hier voor meer informatie.