Margriet Spijksma

Zou een eigen bedrijf iets voor mij zijn?


Margriet Spijksma - Fablife


‘Als jij jezelf die vraag stelt, weet je diep van binnen het antwoord al’

Dus mijn antwoord is ja!

Ja, ondernemen past bij jou. Anders zou je die vraag toch niet hebben? Iemand die zich heerlijk voelt op kantoor en tevreden is met haar collega’s en baas, stelt zichzelf die vraag niet. Maar als jij af en toe wegdroomt bij de vraag ‘is ondernemen iets voor mij’, mag je dat gerust zien als een positieve hint. Dat zegt mijn nuchtere Friese boerenverstand tenminste

Wat jij eigenlijk wil
Dat kan ik in één woord samenvatten: vrijheid. Vrijheid om je eigen beslissingen te nemen. Vrijheid om zelf je dagen in te delen. Je wilt ook meer van toegevoegde waarde zijn in de wereld. Een zinvolle bijdrage leveren met jouw talent en expertise.

En wat Ilja niet meer wilde
Laatst vroeg Ilja me of ondernemen iets voor haar zou zijn. Want ze was het beu om elke dag weer naar haar werk te rijden en daar haar dagen te slijten. Ze was het steeds lastiger gaan vinden om voor haar baas te werken.

Ze wilde niet meer haar tijd en energie inzetten voor een doel dat niet van haar was, waar haar hart niet lag. Daarbij komt dat ze altijd overloopt van de ideeën en daar waren ze op haar werk niet altijd enthousiast over.

Ondernemen is een big thing
Je neemt afscheid van alle (financiële) zekerheden die je hebt. Wat gaat er gebeuren? Wat als het niet direct een succes is? En hoe weet je of je het wel ‘kunt’? Het is echt een sprong in het diepe.

Toch zeg ik: ga het doen en ervaren. Je kunt het zo groot en klein maken als je zelf wilt. Hierna kun je altijd nog zeggen dat het niets voor je was.

Ondernemen is iets natuurlijks. Geven en nemen. Snap je? Zelf ben ik echt een gever. Hoe meer ik heb, hoe meer ik kan delen. Zóveel mensen hebben daar profijt van. Dat jij gaat doen wat je écht wilt doen, heeft dus niets met hebzucht te maken. Ik vind het juist hebzucht om puur voor het geld naar een baan te gaan waar jij het niet naar je zin hebt. Wie kan er dan van jouw talent profiteren?

Dat je familie niet ondernemend is maakt niet uit. Dat je niet de juiste diploma’s hebt maakt niet uit. Dit gaat over jou. Over jouw verlangen om van waarde te zijn. Over jouw verlangen naar meer zin en vrijheid in je leven. Ik zei het al: die vraag komt niet voor niets bij je opborrelen.

Wat ik zelf ontdekte
Jarenlang is het in het honderd gelopen als ik voor mezelf wilde beginnen. Ik wilde het ontzettend graag. Maar het opstellen van een businessplan weerhield me ervan. Ik kón het gewoon niet. Hoe kon ik nou in de toekomst kijken? Hoe wist ik van tevoren precies hoe anderen op mij zouden reageren en hoeveel ik zou verkopen? Ik was toch geen waarzegster!

Hetzelfde gold als ik een offerte moest schrijven. Mijn computer ontplofte dan gewoon. Meestal kon ik het bestand niet meer terugvinden omdat ik er weer eens de verkeerde bedrijfsnaam boven had getypt. Alles ging dan mis.

Op een dag besloot ik het niet meer te doen. Blijkbaar waren businessplannen en offertes niet voor mij weggelegd. Ik vroeg mezelf af: hoe kan ik een bedrijf beginnen zonder dat ik een businessplan hoef te schrijven? Het antwoord was: doen en ervaren. Echt, moeilijker wordt het niet!

Cut the crap, en ga ervaren!
Dat zei ik dus tegen Ilja, en zeg ik nu ook tegen jou. Er is maar één manier om erachter te komen, en dat is door te ervaren. Ga onderzoeken waarin je kunt ondernemen. In je bed dromen over hoe het zou zijn, heeft geen zin. Elke ochtend als je uit je bed komt, kun je een actie doen die je verder naar je eigen onderneming brengt.

Maar: niet alleen
Alles alleen willen uitzoeken is een valkuil voor vrouwen. Ik ken hem maar al te goed. Maar om hulp vragen is géén zwaktebod. Echt niet. Moet je luisteren, je kunt toch niet alles weten? Er zijn zoveel leuke manieren om geld te verdienen met je talenten en passies. Ik run mijn bedrijf ook echt niet in mijn eentje. Achter de schermen heb ik een heel team, en dat is al zo geweest vanaf het begin.

Dus zoek hulp. Ik zeg dit niet voor mezelf! Wel wil ik heel graag dat jij je laat trainen door iemand van wie je weet en voelt: hier moet ik zijn. Misschien is het voor jou wel fijn om met uitgewerkte businessplannen te werken of ben jij wel gek op acquisitie. Prima. Zoek dan iemand die je daarmee kan helpen. Maar doe het niet alleen.

Make it Happen!

Plezier!

Margriet

Margriet Spijksma - E-book - Wat een kop Illy koffie mij leerde over geluk - Fablife

Lees in mijn e-book ”Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk’, mijn persoonlijke verhaal. Ik neem je mee in mijn worsteling over hoe ik maar steeds niet wist wat ik wilde.

Lees de tips en wordt geïnspireerd om ook te gaan doen wat je écht leuk vindt.


GRATIS DOWNLOADEN
Margriet Spijksma - E-book - Fablife - Jij een winstgevend bedrijf? Laat me niet lachen!

Lees hoe mijn persoonlijke verhaal jou kan helpen ook te gaan doen waar je van droomt. Ontdek hoe óók jij vrijheid, plezier & je creativiteit kunt ervaren.

Laat je inspireren (eindelijk) stappen te zetten die je verder helpen ervoor te kunnen gaan. (Doe het niet alleen!)


GRATIS DOWNLOADENMeer Blog artikelen
Geef de zorg een bloem

Gisteren was ik aan het hardlopen in het park. In mijn hoofd zag ik steeds hetzelfde filmpje: van Italianen die applaudisserend hun waardering voor alle helden in de zorg lieten zien. Wat een liefde! En wat een inspirerende energie ook! Tijdens het lopen werd ik door die energie gedragen – voor

Lees meer

Goede voornemens

Wat apart toch dat een nieuw jaar ook zo een ander gevoel kan geven. Heb jij dat ook, dat 2020 zo anders voelt dan 2019? Ik word zelf blij van 2020. Wat er ook komt, het voelt gewoon heel erg te gek. We zijn bijna al bijna op de helft van januari, is het je gelukt om vast te houden aan je goede

Lees meer

Ga jij in 2020 doen wat je..

Yes! 2020… ben je er klaar voor? De teller staat nu op 2020. Twintig is het getal dat je wakker wil maken om je leven te gaan leven wat er voor jou écht toe doet. Geldt dit ook voor jou? Bij een nieuw jaar, wens je iedereen die je kent een fantastisch gelukkig en gezond nieuw jaar. Ik jou

Lees meer
Margriet Spijksma - E-book - Wat een kop Illy koffie mij leerde over geluk - Fablife

Lees in mijn e-book ”Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk’, mijn persoonlijke verhaal. Ik neem je mee in mijn worsteling over hoe ik maar steeds niet wist wat ik wilde.

Lees de tips en wordt geïnspireerd om ook te gaan doen wat je écht leuk vindt.


GRATIS DOWNLOADEN
Margriet Spijksma - E-book - Fablife - Jij een winstgevend bedrijf? Laat me niet lachen!

Lees hoe mijn persoonlijke verhaal jou kan helpen ook te gaan doen waar je van droomt. Ontdek hoe óók jij vrijheid, plezier & je creativiteit kunt ervaren.

Laat je inspireren (eindelijk) stappen te zetten die je verder helpen ervoor te kunnen gaan. (Doe het niet alleen!)


GRATIS DOWNLOADEN